Kuva:
Uutinen 10.2.2020

Brexit-niksit 2.0: matkustaminen Britanniaan

Britannia erosi EU:sta, kun EU:n ja Britannian välinen erosopimus astui voimaan 1.2.2020. Erosopimuksella puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö ja määrätään vuoden 2020 loppuun asti kestävästä siirtymäkaudesta, jonka aikana EU:n ja Britannian suhde jatkuu EU:n nykysäännöillä.

”Olen matkustamassa Britanniaan kesäkuun alussa. Muuttuivatko matkustussäännöt brexitin toteuduttua?”

Erosopimus takaa, että siirtymäkaudella EU:n vapaan liikkuvuuden säännöt koskevat edelleen myös Britanniaa. Toisin sanoen siirtymäkauden ajan EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan. EU-kansalaiset eivät siis tarvitse viisumia matkustaakseen Britanniaan. Lisätietoja Britannian maahantulosäännöistä kuten esimerkiksi kelpuutetuista matkustusasiakirjoista löydät täältä englanniksi.

Siirtymäkaudella voit edelleen tuoda Britannian matkalta tavaroita omaan käyttöön aivan kuten ennenkin. Lisäksi myös roaming-maksujen sääntely koskee Britanniaa siirtymäkauden ajan.

Siirtymäkauden päätyttyä EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia.

Tämän hetken tiedon mukaan Suomen kansalaiset voivat matkustaa siirtymäkauden jälkeen Britanniaan viisumivapaasti lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla.