Bild:
Nyheter 31.1.2020

Brexit-tips 2.0: Näthandel

Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien och Nordirland EU och ett utträdesavtal träder i kraft. Genom utträdesavtalet avvecklas, på ett organiserat sätt, allt samarbete som baserar sig på Storbritanniens medlemskap i EU. Samtidigt inleds en övergångsperiod, som sträcker sig till utgången av 2020. Under övergångsperioden fortsätter EU:s och Storbritanniens relation enligt gällande EU-bestämmelser.

”Jag ska beställa kläder från Storbritannien. Vad borde jag tänka på?”

Utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU fastställer att EU:s gällande bestämmelser tillämpas under hela övergångsperioden. Det betyder att du kan beställa kläder i brittiska webbutiker precis som förr. Övergångsperioden pågår åtminstone till utgången av 2020.

Under övergångsperioden gäller EU:s konsumenträttigheter och bestämmelser gällande näthandel fortfarande Storbritannien. Bild: Tussitaikurit
Under övergångsperioden gäller EU:s konsumenträttigheter och bestämmelser gällande näthandel fortfarande Storbritannien. Bild: Tussitaikurit

”När övergångsperioden är slut, vad händer sedan?”

När övergångsperioden är slut behandlas varor som beställts från Storbritannien på samma sätt som varor från andra tredjeländer, det vill säga icke-EU-länder, till exempel USA. Det betyder att varorna ska tullas, man måste betala mervärdesskatt och eventuellt tullavgift. Du kan beräkna ungefärliga tullavgifter med hjälp av räknaren på Tullens webbplats.

”Principen är att leveranser från Storbritannien till EU från och med den 1 januari 2021 beskattas och omfattas av samma restriktioner som webbköp från andra länder utanför EU. Det avgörande är när varan levereras till EU. Om den anländer till EU:s territorium senast den 31 december behöver den med andra ord inte tullas”, säger Nadja Painokallio från Tullen.

”Jag beställer regelbundet kosttillskott från brittiska nätbutiker. Påverkas det av övergångsperioden?”

Under hela övergångsperioden kan du beställa kosttillskott och till exempel läkemedel och hundmat från Storbritannien precis som förr. Efter det ska du se upp: ”Särskilt den som beställer kosttillskott, läkemedel eller mat åt husdjur ska vara särskilt uppmärksamma. Det är i allmänhet förbjudet att beställa dessa varor från länder utanför EU”, säger Nadja Painokallio.