Kuva: Kuva: Pixabay
Uutinen 8.4.2020

Albania ja Pohjois-Makedonia matkalla kohti EU-jäsenyyttä

Euroopan unionin neuvosto päätti maaliskuussa avata EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Samassa yhteydessä sovittiin, että laajentumispolitiikkaa kehitetään tehokkaammaksi. Neuvoston päätöksessä listattiin myös tiettyjä, lähinnä oikeusvaltiokehitykseen liittyviä ehtoja, jotka Albanian tulee täyttää ennen kuin neuvottelut voidaan varsinaisesta aloittaa.

EU edellyttää uudistuksia

EU vahvisti vuosituhannen alussa jokaiselle Länsi-Balkanin maalle EU-jäsenyysperspektiivin. Linjaus on johdonmukainen, sillä Länsi-Balkan ei ole EU:n naapurustoa vaan Euroopan sydämessä. Päätös jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta on merkittävä etappi Albanialle ja Pohjois-Makedonialle. Tiellä on kuitenkin otettu askeleita jo tätä ennen. Pohjois-Makedonia jätti jäsenyyshakemuksen vuonna 2004 ja Albania vuonna 2009. Maiden piti toteuttaa riittävästi yhteiskunnallisia uudistuksia, ennen kuin ne saivat virallisen hakijamaa-aseman ja lisää uudistuksia, jotta jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta voitiin päättää.

Länsi-Balkan sijaitsee Euroopan sydämessä. Kuva on Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta. Kuva: Pixabay
Länsi-Balkan sijaitsee Euroopan sydämessä. Kuva on Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta. Kuva: Pixabay

EU:n laajentumisessa keskeistä onkin vaiheittaisuus ja kriteerit: jokainen uusi askel edellyttää uudistusten toteuttamista. Prosessille ei ole asetettu ennalta aikataulua, vaan etenemistahti riippuu siitä, miten hakijamaa toteuttaa kunkin vaiheen vaatimia uudistuksia.

Monta askelta vielä edessäpäin

Sama pätee varsinaisiin neuvotteluihin, eli niissä on monta askelta ja edetäkseen Albanian ja Pohjois-Makedonian tulee toteuttaa uudistuksia siten, että lopulta ne täyttävät EU:n jäsenyyskriteerit täysimääräisesti. Aikataulua ei ole, vaan kaikki riippuu siitä, miten maat toteuttavat jäsenyyskriteerien vaatimia uudistuksia. Erityisen keskeisiä ovat oikeusvaltiosektorin uudistukset, joihin kuuluvat muun muassa korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaiset toimet, oikeuslaitoksen toimivuuden varmistaminen ja ilmaisunvapauden toteuttaminen. Näiden uudistusten kattavuuteen ja johdonmukaisuuteen tullaan jatkossa kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota. Unioniin liittyminen vaatii paljon työtä, mutta työ hyödyttää hakijamaiden kansalaisia jo ennen jäsenyyttä.

Eurooppa ja maailma keskittyy koronakriisiin vastaamiseen. On kuitenkin tärkeää, että EU kykenee tekemään tarvittavia päätöksiä myös poikkeuksellisina aikoina. Päätös Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta oli tällainen: se oli aiemmin valmisteltu ja päätös oli tärkeä, jotta asiassa päästään eteenpäin.

Laajentumispolitiikan toteuttaminen edistää Euroopan rauhaa, hyvinvointia, turvallisuutta ja vakautta. Laajentuminen tulee toteuttaa tavalla, joka vahvistaa koko unionia.

 

Keijo Karjalainen

Kirjoittaja toimii tiiminvetäjänä EU:n laajentumistiimissä ulkoministeriön Eurooppa-osastolla

 

Lisätietoa EU:n laajentumisneuvotteluista komission verkkosivuilla (eng.)