Kuva:
Uutinen 25.11.2020

Brexit tulee  – oletko valmis?

Brexitin eli Iso-Britannian EU-eron siirtymäkausi lähenee loppuaan. Vaikeaksi muodostuneet neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ovat vielä joiltakin osin kesken, mutta monia muutoksia on kuitenkin tulossa 1.1.2021 alkaen. Eurooppatiedotus aloittaa Brexit-niksit 3.0 -juttusarjan, jossa annetaan käytännön esimerkkejä Britannian EU-eron vaikutuksista kansalaisiin.

Brexit tulee vaikuttamaan moneen elämän osa-alueeseen vuodenvaihteen jälkeen. Jotta brexitiin liittyvät huolet olisivat hieman pienempiä ja vastaukset ongelmiin hieman selkeämpiä, tulemme jälleen julkaisemaan verkossa Brexit-niksejä eri aiheista. Luvassa on tietopaketteja niin matkustamisesta kuin verkkokauppa-asioinnistakin.

Brexit-niksejä 3.0. voi seurata verkkosivuiltamme ja sosiaalisen median kanavistamme. Niksejä odotellessa kannattaa käydä tutustumassa Tietoa Brexitistä -juttuumme!

Brexit lyhyesti

Brexit tuli voimaan 1. helmikuuta 2020, jonka jälkeen alkoi 11 kuukautta kestävä siirtymäkausi. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, ja se muun muassa maksaa EU:n jäsenmaksua. Britannia ei kuitenkaan enää osallistu EU:n päätöksentekoon eikä EU:n toimielinten toimintaan.

Tavoitteena on, että EU ja Britannia neuvottelevat suhteensa uudelleen jokaisella politiikan alalla erikseen siirtymäkauden loppuun mennessä. Tiukasta neuvotteluaikataulusta johtuen joillakin aloilla saatetaan pudota 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen.

Lisätietoa brexitistä löytyy myös valtioneuvoston ja Lontoon suurlähetystön sivuilta.