Kuva:
Uutinen 25.11.2020

Brexit-niksit 3.0: Matkustaminen Isoon-Britanniaan

Brexitin siirtymäkauden päättymisen jälkeen eli 1. tammikuuta 2021 alkaen vapaa liikkuvuus EU-maiden  ja Ison-Britannian välillä päättyy. Tämä tarkoittaa muutoksia matkustamiseen EU-maiden ja Ison-Britannian välillä.

Brexitin siirtymäkauden päätyttyä eli 1.1.2021 alkaen EU-kansalaiset voivat matkustaa Britanniaan viisumivapaasti jopa kuudeksi kuukaudeksi. Ison-Britannian kansalaiset voivat puolestaan matkustaa EU-alueelle ilman viisumia lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjakson aikana.

Matkustaessa Britanniaan mukana tulee olla matkan ajan voimassa oleva passi. 1.10. 2021 asti myös suomalainen henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjaksi Isoon-Britanniaan matkustaessa. Poikkeuksena tähän ovat rajatyöntekijät sekä ne EU-kansalaiset, joilla on oleskelulupa Britanniaan EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta (pre-settled tai settled status). Näihin ryhmiin kuuluvat henkilöt voivat käyttää henkilökorttia matkustusasiakirjana 31.12.2025 asti.

Ennen matkaa kannattaa tutustua Ison-Britannian paikallisten viranomaisten maahantulosääntöihin. Voit myös tarkastaa Ison-Britannian viranomaisten sivuilta, tarvitsetko viisumia. Matkaa suunnitellessa kannattaa lisäksi lukea matkustustiedote ulkoministeriön verkkosivuilla ja tehdä matkustusilmoitus.

Miten käy roaming-maksujen?

EU:n yhteiset säännökset roaming-maksuista eivät koske Britanniaa 1.1.2021 alkaen. Teleyritykset huolehtivat roaming-hintojen sopimisesta jatkossa kaupalliselta pohjalta, kun roaming-enimmäishintojen soveltaminen lakkaa. Viranomaiset eivät osallistu hintojen määrittämiseen. Tämä vaikuttaa verkkovierailujen maksuihin Britannian matkojen aikana.

”Britanniassa voi joutua maksamaan korkeampia maksuja verkkovierailuista, eli esimerkiksi netin käytöstä lomamatkan aikana. Tarkista ennen matkaa oman operaattorisi roaming-maksukäytännöt”, ohjeistaa EU-koordinaattori Silja Pasanen liikenne- ja viestintäministeriön kansainvälisten asioiden yksiköstä.

Lemmikkieläin mukana matkassa EU:n ja Ison-Britannian välillä

ISON-BRITANNIAN LEMMIKKIELÄINPASSI EI ole enää 1.1.2021 alkaen voimassa Euroopan unionin alueella. Täten sitä ei voida käyttää, kun lemmikkikoiria, -kissoja ja -frettejä tuodaan EU:n jäsenvaltioihin Isosta-Britanniasta. Lemmikkieläinten tuonnissa Isosta-Britanniasta EU:n jäsenvaltioihin tulee käyttää kolmasmaatuonnissa edellytettyä terveystodistusta. Pohjois-Irlannin lemmikkieläinpassi on kuitenkin yhä voimassa EU:n alueella.

ISOSTA-BRITANNIASTA TUOTAVILTA lemmikkikoirilta, -kissoilta ja -freteiltä vaaditaan raivotautirokotus. Raivotautirokotuksen vasta-ainemääritystä ei kuitenkaan edellytetä. Koirat täytyy olla lääkitty Echinococcus Multilocularis -heisimatoa vastaan ennen rajan ylitystä. Ennen matkaa kannattaa perehtyä Ruokaviraston verkkosivuilla vaatimuksiin, jotka koskevat lemmikkieläinten matkustamista EU:n ulkopuolisista maista EU:n alueelle.

VIETÄESSÄ LEMMIKKIELÄIMIÄ EU:N jäsenvaltioista Isoon-Britanniaan EU:n lemmikkieläinpassi on edelleen voimassa ja lemmikkieläimet voivat palata Isosta-Britanniasta EU:n jäsenvaltioihin tällä lemmikkieläinpassilla. Iso-Britannia vaatii EU:n jäsenvaltioista tuotavilta lemmikkikoirilta, -kissoilta ja freteiltä raivotautirokotuksen, mutta ei vasta-ainemääritystä. Muiden kuin Isoon-Britanniaan suoraan Suomesta, Irlannista, Maltalta ja Norjasta vietävien koirien tulee olla lääkitty Echinococcus multilocularis –tartuntaa vastaan.

Ison-Britannian viranomaisten ohjeita matkustamiseen

 

Artikkelia päivitetty 29.12.2020. EU ja Britannia ovat saaneet tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Artikkelia on päivitetty sopimuksen syntymisen jälkeen matkustamisen sekä lemikkien matkustamisen osalta.