Kuva: Euroopan unioni
Uutinen 11.5.2021

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on alkanut – Osallistu keskusteluun Euroopan kehittämisestä

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.5.2021
Tiedote 302/2021

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on ainutlaatuinen ja ajankohtainen tilaisuus keskustella Euroopan haasteista ja tavoitteista. Mistä tahansa olet kotoisin ja mitä teetkin, konferenssi tarjoaa tilaisuuden pohtia, millaista tulevaisuutta haluat Euroopan unionille.

Konferenssin tarkoitus on kuulla kansalaisten näkemyksiä EU:n tulevista haasteista ja mahdollisuuksista. Tämä tapahtuu järjestämällä ”alhaalta ylöspäin” -periaatteella laaja kirjo erilaisia tapahtumia EU-tasolla, kansallisesti, alueellisesti ja paikallisesti, myös digitaalisia osallistumisvälineitä hyödyntäen.

Konferenssin käynnistystilaisuus järjestettiin Eurooppa-päivänä 9.5.2021 Strasbourgissa, pandemiatilanteesta johtuen osin virtuaalisesti. Paikalla tilaisuudessa olivat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n neuvoston tämänhetkisen puheenjohtajavaltion Portugalin pääministeri Antonio Costa.

Tavoitteena on, että kansalaisyhteiskunta osallistuisi aktiivisesti konferenssiin ja järjestäisi erilaisia tilaisuuksia. Tietoja konferenssitapahtumista kerätään komission monikielisen verkkofoorumin avulla. Kansalaiset voivat verkkofoorumin kautta myös jakaa ajatuksiaan ja lähettää ehdotuksiaan.

”Käytetään yhdessä tämä mahdollisuus tuoda EU:n tasolla esille myös suomalaisia ruohonjuuritason näkemyksiä. Kun osallistumme aktiivisesti keskusteluun, saamme suomalaista sielunmaisemaa paremmin näkyviin myös konferenssista aikanaan tehtävissä johtopäätöksissä”, kannustaa erooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Konferenssin on määrä esittää johtopäätöksensä kevääseen 2022 mennessä. Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio ovat sitoutuneet kuuntelemaan eurooppalaisia ja tarkastelemaan näitä johtopäätöksiä toimivaltansa ja EU:n perussopimusten puitteissa.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476, valtioneuvoston kanslia