Kuva: VNK
Uutinen 16.9.2021

Ministerien ”Eurooppa olemme me” -kiertue starttasi

Valtioneuvoston viestintäosasto 16.9.2021
Tiedote 522/2021

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen avasi torstaina 16. syyskuuta Helsingissä ministerien EU-keskustelutilaisuuksien sarjan. Suomalaisministerit kiertävät syksyn ja talven aikana ympäri maata keskustelemassa suomalaisten kanssa Euroopan tulevaisuudesta. Ministereiden ”Eurooppa olemme me” -kiertue on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia.

Ministereiden EU-kiertue starttasi Helsingissä, kun eurooppaministeri Tuppurainen kuuli suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta Narinkkatorilla. Suomalaiset nostivat keskusteluissa esiin esimerkiksi työllisyyteen, tasa-arvoon ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

”Juuri nyt on tärkeää kuulla suomalaisten terveiset Eurooppa-politiikasta ja evästykset tulevaan. Korona-aika on osoittanut, miten tärkeää on, että kykenemme Euroopassa toimimaan yhdessä ja vahvistamaan yhteistä kriisinsietokykyämme. Samalla olemme varmasti jokainen havainneet sellaisia asioita, joissa meidän on onnistuttava entistä paremmin. Esimerkiksi yhteisen arvopohjamme lujittaminen ja oikeusvaltioperiaatteen turvaaminen myös kotimaanosassamme on tärkeää, jotta voimme yhä toimia vahvana vaikuttajana maailmanpolitiikassa”, sanoo ministeri Tuppurainen.

Avajaistapahtuma jatkui paneelikeskusteluna tulevaisuuskonferenssista. Keskusteluun osallistuivat eurooppaministeri Tuppuraisen lisäksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja kansanedustaja Eveliina HeinäluomaOman kommenttipuheenvuoronsa aiheeseen tarjoaa Euroopan komission Suomen-eduston vt. päällikkö Maria Kokkonen

Keskustelun järjestivät valtioneuvoston kanslia, Euroopan komission ja parlamentin Suomen-toimistot, ulkoministeriön Eurooppatiedotus ja Eurooppalainen Suomi Ry. Keskustelun voi katsoa myös jälkikäteen LivekatsomossaLinkki toiselle sivustolle sekä FB-eventtinäLinkki toiselle sivustolle.

”Euroopan tulevaisuuskonferenssi on EU:n toimielinten yhteinen ponnistus kattavan kansalaiskeskustelun virittämiseksi Euroopan tulevaisuuden suunnasta. Koska työmme on yhteinen, on luontevaa tehdä yhteistyötä myös Suomessa konferenssiin sitoutuneiden tahojen kanssa. Tehtävämme on yhteinen: suomalaisten äänen ja idean saattaminen Euroopan yhteisiin kokouspöytiin”, ministeri Tuppurainen toteaa.

”Eurooppa olemme me” -kiertueelle osallistuu yli puolet suomalaisministereistä. Keskustelutilaisuuksia järjestetään lukuisia eri puolilla Suomea. Pohjoisin on Utsjoella, ja se on samalla EU:n pohjoisin tulevaisuuskonferenssitapahtuma.

Ministerikiertueen jo tiedossa olevat päivämäärät ja tapahtumapaikat julkistettiin avajaisten yhteydessä kiertueen tapahtumasivullaLinkki toiselle sivustolle sekä tulevaisuuskonferenssin verkkofoorumissa.Linkki toiselle sivustolle Tilaisuuksista kerrotaan etukäteen myös ministeriöiden tiedotteilla, sosiaalisessa mediassa ja lehti-ilmoituksissa. Jokaisen kiertueen tapahtuman jälkeen verkkofoorumista voi lukea, mitä haasteita ja mahdollisuuksia keskustelussa nousi esiin. Suomalaisministerit vievät näitä terveisiä tulevaisuusfoorumin EU-tason täystuntoihin. 

Eurooppatiedotuksen sivuilla on kansalaisille avoin kyselyLinkki toiselle sivustolle siitä, mitä asioita suomalaisministereiden kanssa käytävissä kansalaiskeskusteluissa pitäisi nostaa esiin. Kysely on auki syyskuun loppuun.

Jokainen voi vapaasti jakaa ajatuksiaan myös tulevaisuuskonferenssin kaikille avoimessa verkkofoorumissa.Linkki toiselle sivustolle Verkkofoorumin kautta haetaan kansalaisten näkemyksiä esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta. Sosiaalisessa mediassa käytetään EU-tason yhteistä tunnistetta #SinunTulevaisuutesi.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga, p. 0295 160 459 ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia