Kuva: VNK

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 8.11.2021

Ministerit keskustelevat globaalisti vahvemmasta EU:sta ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista Eurooppa olemme me –kiertueella

Ulkoministeri Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Skinnari keskustelevat Euroopan tulevaisuudesta omissa yleisötilaisuuksissaan marraskuussa. Ulkoministeri Pekka Haaviston pohtii EU:n globaalia roolia 9. marraskuuta Helsingin Tiedekulmassa. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari keskustelee kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista 16. marraskuuta Lahden pääkirjastolla. Kummassakin tilaisuudessa halutaan kuulla kansalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta.

Ulkoministeri Haavisto kutsuu sinut keskustelemaan globaalisti vahvemmasta EU:sta 9.11. Helsingin Tiedekulmaan

Millainen on EU:n rooli globaalina toimijana maailmassa? Millaisia globaaleja haasteita unioni kohtaa? Kuinka EU voisi kehittää kriisinhallinnan valmiuksiaan vastaamaan yhä haastavampiin kriiseihin tulevaisuudessa? Tule tapaaman ulkoministeri Pekka Haavistoa ja keskustelemaan globaalin EU:n tulevaisuudesta tiistaina 9.11.2021 klo 9.00 Helsingin Tiedekulmaan, Yliopistonkatu 4, Helsinki.

Tilaisuudessa pohditaan myös muun muassa globaalien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja kiristyvän suurvaltapolitiikan tuomia haasteita Euroopalle ja Euroopan unionille.

Tarvitsemme perusteellista kansalaiskeskustelua EU:n globaalista roolista, sillä Euroopalla on yhä suurempi vastuu toimia arvojohtajana maailmassa, jossa ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sananvapautta haastetaan eri suunnista. EU:lla on edessään useita globaaleja haasteita, joiden ratkaiseminen vaatii globaalia moninapaista yhteistyötä. Toivon, että suomalaiset tuovat äänensä kuuluviin, kun hahmottelemme Euroopalle uutta suuntaa maailmassa.
– Pekka Haavisto, ulkoministeri

Ministeri keskustelee EU:n globaalista roolista yleisön kanssa. Keskustelemassa ovat myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tyyne Karjalainen sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Inka Sylgren. Tiedekulmaan voi saapua paikanpäälle esittämään kysymyksiä ja näkökantoja. Tilaisuutta voi seurata myös etänä verkkolähetyksen kautta, jossa voi myös esittää kysymyksiä ja kommentteja.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Skinnari kutsuu sinut keskustelemaan kansalaisten äänen kuulumisesta EU-päätöksenteossa 16.11. Lahden kaupunginkirjastolle

Mitkä ovat kansalaisten vaikutusmahdollisuudet EU:ssa? Miten EU-päätöksenteko vaikuttaa suomalaisten arkeen? Tule tapaaman kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnaria ja keskustelemaan sosiaalisesti kestävästä Euroopasta tiistaina 16.11.2021 klo 10.30 Lahden kaupunginkirjaston auditorioon, Kirkkokatu 31, Lahti.

Tilaisuudessa pohditaan myös muun muassa, onko olemassa politiikan aloja, jotka tulisi jättää jatkossa vain suomalaisten päätettäväksi, kuinka EU tuottaa hyvinvointia ja mahdollisuuksia suomalaisille ja toteutuuko EU:n keskeisen perusarvo eli vapaan liikkuvuus korona-aikana ja sen jälkeen eli onko vanhaan enää paluuta.

Kansalaisten ja etenkin nuorten äänen tulee kuulua entistä vahvemmin EU-päätöksenteossa. Euroopan tulevaisuuskonferenssi on hyvä tilaisuus nostaa esiin uusia ajatuksia ja näkökulmia. Vaikuttaminen EU:ssa voi tuntua vaikealta ja kaukaiselta, mutta kyse on meidän kaikkien arkeen vaikuttavista asioista. Nyt on oikea hetki jakaa toiveet ja ideat paremmasta EU:sta. EU on kansalaisiaan varten.
– Ville Skinnari, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri

Ministeri Skinnari keskustelee kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista yleisön kanssa. Keskustelemassa ovat myös europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja Euroopan tulevaisuuskonferenssin kansalaisedustaja Ninni Norra. Tilaisuus on kaikille avoin ja voit tulla paikan päälle esittämään ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Tilaisuutta voi seurata myös verkkolähetyksen kautta ja lähetyksen aikana on mahdollista lähettää kysymyksiä. Toivotamme yleisön aktiivisesti mukaan keskusteluun!

Suomalaisministerit kiertävät syksyllä ja talvella Suomea kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta. Kansalaisten viestit välitetään osaksi EU-tason pohdintaa siitä, millaista Eurooppaa haluamme rakentaa. Eurooppa olemme me –keskustelu on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia.