Kuva:
Uutinen 13.7.2021

Ministerit matkaan – ”Eurooppa olemme me” -kiertue starttaa syksyllä

Valtioneuvoston viestintäosasto

13.7.2021

Suomalaisministerit kiertävät tulevana syksynä ja talvena ympäri maata kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta. Kansalaisten viestit välitetään osaksi EU-tason pohdintaa siitä, millaista Eurooppaa haluamme rakentaa.

”EU:n pitää vastata kansalaisten tarpeisiin ja odotuksiin. Haluamme kannustaa suomalaisia tuomaan ajatuksensa kuuluviin. Me ministerit olemme sitoutuneita viemään viestiä eteenpäin”, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Kiertueen yksityiskohtia vielä viimeistellään, mutta jo nyt useilla ministerillä on sovittuna vähintään yksi kansalaiskeskustelu. Tapahtumia järjestetään eri puolilla maata, ja tarkoituksena on järjestää myös EU:n pohjoisin tilaisuus.

”Ministerikiertueemme on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Konferenssin ideana on käydä vilkasta ja avointa EU-keskustelua kansalaisten kanssa kaikissa jäsenmaissa, ja rakentaa kansalaisten esiin nostamien asioiden pohjalta Euroopan tulevaisuutta. Suomessa on hyvä keskusteluperinne. Meidän kannattaakin nyt olla aktiivisia, jotta äänemme kuuluu EU:ssa”, ministeri Tuppurainen haastaa suomalaisia.

EU-maiden kansalaiskeskusteluissa esiin nousevat teemat viedään tulevaisuuskonferenssin täysistuntojen käsittelyyn. Valtioneuvostoa täysistuntoissa edustaa eurooppaministeri Tuppuraisen sekä ministeri, jonka toimialaan kulloinenkin keskustelunaihe kuuluu. Jokainen maa on nimennyt myös kansalaisedustajan. Suomea edustaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n valitsema Ninni Norra.

Kuka tahansa voi kommentoida milloin tahansa

Yksi osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia on kaikille avoin verkkofoorumi. Siellä jokainen voi vapaasti jakaa ajatuksiaan. Keskustelua kannustetaan käymään esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta.

Tapahtumien järjestäjät voivat ilmoittaa tilaisuudestaan etukäteen foorumissa ja kertoa jälkikäteen keskusteluista. Kaikki halukkaat voivat järjestää omia tilaisuuksiaan.

”Eurooppa olemme me” -ministerikiertueen päivämäärät ja tapahtumapaikat kirjataan verkkofoorumiin hyvissä ajoin. Tilaisuuksista kerrotaan etukäteen myös ministeriöiden tiedotteilla, sosiaalisessa mediassa ja lehti-ilmoituksissa. Jokaisen kiertueen tapahtuman jälkeen verkkofoorumista voi lukea, mitä haasteita ja mahdollisuuksia keskustelussa nousi esiin. Koosteet toimitetaan myös ministereille käytettäväksi tulevaisuuskonferenssin täysistunnoissa.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga, p. 0295 160 459 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia