Bild:
Nyheter 13.7.2021

Ministrar ut på resa – ”Europa är vi”-turnén inleds i höst

Statsrådets kommunikationsavdelning 

 13.7.2021

Under hösten och vintern kommer Finlands ministrar att resa runt i landet och höra vad finländarna anser och önskar i fråga om Europas framtid. Allmänhetens åsikter förs vidare och blir en del av EU:s överläggningar om vilket slags Europa vi vill bygga.

”EU bör tillgodose medborgarnas behov och leva upp till medborgarnas förväntningar. Vi vill uppmuntra alla finländare att föra fram sina tankar. Vi ministrar förbinder oss att föra tankarna vidare”, säger europaminister Tytti Tuppurainen.

Detaljerna kring turnén finslipas fortfarande, men redan nu har flera ministrar minst en medborgardiskussion inplanerad. Det ordnas evenemang på olika håll i landet och avsikten är också att ordna EU:s nordligast belägna evenemang.

”Ministerturnén är en del av konferensen om Europas framtid. Avsikten med konferensen är att det ska föras en intensiv och öppen diskussion om EU med allmänheten i alla medlemsländer och att bygga Europas framtid baserat på de frågor som allmänheten lyft fram. Finland har en god diskussionstradition. Vi bör vara aktiva nu så att vi kan göra vår röst hörd i EU”, säger minister Tuppurainen för att aktivera finländarna.

De teman som tas upp i diskussionerna med allmänheten i EU-länderna förs vidare för behandling vid plenum vid konferensen om Europas framtid. Vid plenum representeras statsrådet av europaminister Tuppurainen samt den minister till vars område något visst diskussionsämne hör. Varje land har dessutom valt en medborgarrepresentant. Finland representeras av Ninni Norra som utsetts av ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf.

Vem som helst kan kommentera när som helst

En del av konferensen om Europas framtid är plattformen på nätet som är öppen för alla. Där kan var och en fritt dela sina tankar. Diskussioner om till exempel värderingar, klimatförändringen, ekonomi, hälsa och utbildning uppmuntras.

Evenemangsarrangörerna kan informera om sina evenemang på plattformen i förväg och berätta om diskussionerna i efterhand. Alla som vill kan ordna egna evenemang.

Information om datum och plats för ministerturnén ”Europa är vi” dyker upp på plattformen i god tid. Det informeras också om evenemangen i pressmeddelanden från ministerierna, på sociala medier och i tidningsannonser. Efter varje evenemang under turnén går det att läsa på plattformen om vilka utmaningar och möjligheter som togs upp i diskussionerna. Sammandragen skickas också till ministrarna, som använder sammandragen vid plenum vid konferensen om Europas framtid.

Mera information: Topi Juga, sakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 459, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli