Kuva:
Töissä EU:ssa 13.2.2024

Töissä EU:ssa – tähtäimessä vihreä siirtymä ja tasa-arvokysymykset

Amaya Einola työskentelee komissiossa kestävän kehityksen ja tasa-arvoteemojen parissa. Euroopan kestävän kehityksen rahaston yksikössä työhön kuuluu läheinen yhteistyö eurooppalaisten kehityspankkien kanssa, ja tavoitteena on rakentaa toimivia yhteistyömalleja julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Kysyimme Einolalta, mikä työssä motivoi, ja mitä vinkkejä hän antaisi EU-urasta kiinnostuneelle.

Työskentelen kansainvälisten kumppanuuksien pääosastolla Euroopan keskuspankin ja tasa-arvoasioiden vastuuhenkilönä. Yksikköni vastaa Euroopan kestävän kehityksen rahastosta, joka suunnittelee innovatiivisia uusia rahoitusmuotoja kestävän kehityksen edistämiseksi. Koska kestävän kehityksen tavoitteiden vuotuinen rahoitusvaje on arviolta neljä biljoonaa dollaria, yksityisen rahoituksen lisääminen ympäristö- ja muihin kestävän kehityksen hankkeisiin on tärkeä osa yhtälöä. Kaikkien yhteisenä haasteena on kestävän kehityksen päämäärien saaminen takaisin raiteilleen.

Yhteistyötä ja monipuolisia aiheita

Teemme yhteistyötä esimerkiksi muiden pääosastojen eksperttien kanssa varmistaaksemme, että EU:n ulkopolitiikan investointiohjelmat keskittyvät maakohtaisiin taloudellisiin, ympäristöllisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin. Esimerkki uudesta ohjelmasta on Suomen kehitysrahoittaja FinnFundin Africa Connected-takuuohjelma, joka edistää tasa-arvoa ja digitalisaatiota Afrikassa.

Haasteita kohtaan eri tahojen tavoitteiden ja painopisteiden yhteensovittamisessa. Työssäni vastaan tulee myös paljon uutta, ja varsinkin kestävän kehityksen alalla voi tuntua siltä, että pitää olla monessa roolissa ja hallita osaamisalueita luonnontieteistä talous- ja sosiaalitieteisiin. Toisaalta parasta työssäni on se, että kosketuspintaa löytyy monipuolisesti eri aiheisiin. Nautin siitä, että työhöni kuuluu kanssakäymistä monenlaisten ammattilaisten kanssa.

Kansainvälinen kokemus kannattaa

Opintojeni aikana olen työskennellyt apulaistoimittajana ja tutkimusassistenttina instituutioissa, jotka keskittyivät pääosin kansainväliseen kestävään kehitykseen, humanitaarisen apuun ja turvallisuuteen. Olen työskennellyt Saksassa, Bayerin kestävän kehityksen yksikössä, jossa edistettiin kumppanuuksia kansainvälisten tahojen kanssa terveyspalvelujen saatavuuden parantamiseksi. Berliinissä työskentelin Euroopan nuorten parlamentissa kansalaiskasvatusta edistävien aloitteiden parissa. Vapaaehtoistyötä olen tehnyt YK:ssa sekä Pohjois-Afrikan Saharan yhteisökeskuksessa.

Koulutukseltani olen kaksoismaisteri: talouspolitiikan maisteri sekä kauppatieteiden maisteri (CEMS). Pääaineeni olivat yhteiskuntapolitiikkamuutosten analyysi sekä kehitystutkimus. Opiskelin Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulussa ja olin vaihdossa Egyptissä Kairon Amerikkalaisessa yliopistossa, jossa opiskelin myös arabiaa. Kandiopinnoissani keskityin hallintotieteisiin  ja sosiologiaan.

EU-uralle vinkkejä uraryhmistä ja yliopistojen EU-uralähettiläiltä

Jos EU kiinnostaa työpaikkana, kannattaa miettiä mille pääosastolle tai ohjelmiin oma tausta sopii parhaiten ja hakea rohkeasti. Verkosta löytyy erilaisia EU-uraryhmiä, joista voi saada vinkkejä työnhakuun. Voit selvittää onko yliopistossasi EU-uralähettiläs, joka toimii yhteyshenkilönä EU-urasta kiinnostuneille opiskelijoille. Pohjoismaalaisia ja suomalaisia olisi tärkeää saada lisää EU:n toimielimiin, jotta pystymme palvelemaan paremmin kansalaisiamme!