Kuva: Jamie Smith Photography
Töissä EU:ssa 30.5.2024

Töissä EU:ssa – yhteistyötä EU- ja brittiparlamenttien välillä

Sanna Kangasharju työskentelee Euroopan parlamentin toimistolla Lontoossa yhdyshenkilönä, jonka tehtävänä on rakentaa ja pitää yllä yhteyksiä EU-parlamentin ja brittiparlamentin välillä. Töissä EU:ssa -sarjassamme hän kertoo työurastaan ja antaa vinkkinsä EU-urasta kiinnostuneille.

Työskentelen tällä hetkellä Euroopan parlamentin toimistolla Lontoossa. Tontilleni kuuluvat paitsi suhteet brittiparlamenttiin myös yhteydenpito Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin parlamentteihin. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkuvaa yhteydenpitoa näihin parlamentteihin ja esimerkiksi vierailujen järjestämistä molempiin suuntiin. Paljon aikaa vie myös raportointi eli poliittisten tapahtumien seuraaminen tällä puolen Englannin kanaalia ja niistä raportoiminen Brysseliin.

Monikansallisessa työyhteisössä tutustuu erilaisiin tapoihin toimia ja elää

Työssäni on parasta uusien ihmisten kohtaaminen ja jatkuva uuden oppiminen. Haasteita kohtaan lähinnä muuttotouhuissa, kuten jokainen ulkomailla asunut tietää. Tavaroiden pakkaaminen ja maasta toiseen muuttaminen vie aina enemmän aikaa ja energiaa kuin luulisi, mutta joka kerta pieni ylimääräinen ponnistus on ollut sen väärti.

EU on antoisa työpaikka, koska jokainen päivä tuo tullessaan jotakin uutta mielenkiintoisessa ympäristössä. Monikansallisessa ja -kielisessä yhteisössä työskenteleminen antaa hienon mahdollisuuden tutustua erilaisiin tapoihin toimia ja elää. Meistä pidetään työntekijöinä hyvää huolta, ja myös palkkaus on hyvä. Tehtäviä tulee vaihtaa vähintään seitsemän vuoden välein, mikä pitää sopivasti vireänä.

Vaihtelua suomalaisen virkauran ja EU-tehtävien välillä

Olen aiemmin työskennellyt Suomessa valtioneuvoston viestinnässä ja Washingtonissa Suomen suurlähetystössä lehdistöneuvoksena. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta, jossa pääaineeni oli viestintä. Suurin ero aiempien työpaikkojeni ja nykyisen tehtäväni välillä on EU-työyhteisöni kansainvälisyys. Vaikka tein myös Suomelle töitä ulkomailla, työyhteisöni oli suomalainen. On monella tapaa eri asia tehdä töitä tiimissä, jonka jokainen jäsen tulee eri maasta.

Jos EU kiinnostaa työpaikkana, niin kannattaa ilman muuta osallistua EU:n virkamieskilpailuihin ja hakea harjoittelupaikkoja EU-toimielimistä jo sitäkin aiemmin. EU-viran voi hyvin myös yhdistää muihin työuriin, kuten olen itsekin tehnyt ja vaihdellut jo muutamaan otteeseen EU-puolen ja suomalaisen virkamiesuran välillä. Voin todella lämpimästi suositella EU-uraa!