Kuva:
Töissä EU:ssa 3.4.2024

Töissä EU:ssa – lainsäädäntöä ja budjettivalmisteluja

Minna Ollikainen työskentelee tällä hetkellä Euroopan parlamentissa budjettisektorin valiokunnista vastaavan johtajan neuvonantajana. Töissä EU:ssa -sarjassamme hän kertoo työurastaan ja antaa vinkkinsä EU-urasta kiinnostuneille.

Työssäni on parasta monipuolisuus, kansainvälisyys ja sisällöllinen mielenkiintoisuus. EU on antoisa työpaikka, koska työn tuloksia näkee arjessa, kun on ollut mukana lainsäädäntö- ja budjettivalmisteluissa, kuten vaikka lentomatkustajien oikeuksien kehittämisessä tai EU:n koheesiopolitiikan ja elpymisvälineen toteuttamisessa. Työtehtävät ovat vaihtelevia – viime vuoden hauskin virallinen tehtäväni oli olla mukana järjestämässä parlamentin ensimmäistä jalkapalloturnausta EP Cupia.

Brysselistä Strasbourgiin, Helsingistä Firenzeen

Olen työskennellyt parlamentissa valiokuntasihteeristöissä, lainsäädännön koordinaatiossa, viestinnässä, tutkimuspuolella ja puhemiehen kabinetissa. Työpaikkani ovat olleet pääosin parlamentissa Brysselissä ja täysistuntojen aikana Strasbourgissa sekä parlamentin toimistossa Helsingissä. Lisäksi olen työskennellyt Euroopan yliopistoinstituutissa Firenzessä. Suomen EU-puheenjohtajakaudella vuonna 2019 olin lainassa Suomen EU-edustuston budjettitiimissä.

Suurin ero ensimmäisten työpaikkojeni ja nykyisen tehtäväni välillä on monivivahteisuus ja eurooppalainen näkökulma sekä monikielisyys ja -kulttuurisuus. Haasteita kohtaan etenkin toimielinten välisten poliittisen ja teknisen tason neuvotteluiden koordinoinnissa, hallinnollisten uudistusten edistämisessä ja työpäivän pituuden hallinnassa.

Kansallisesta hallinnosta EU-urapolulle

Aloitin työurani valtiovarainministeriössä EU-harjoittelijana ja jatkoin sieltä Suomen Pankin Young professionals -ekonomistiohjelmaan. EU-virkamieskisan läpäistyäni siirryin Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri Hankenilta, jossa pääaineenani oli kansantalous. Eurooppaoikeuden maisteriksi valmistuin Leicesterin yliopistosta, ja siellä pääaineenani oli kauppaoikeus.

Jos EU kiinnostaa työpaikkana, kannattaa hakea harjoitteluihin sekä kansallisessa hallinnossa että EU-toimielimissä tai muihin kansainvälisiin tehtäviin. Kannattaa myös satsata kielten opiskeluun, koska kielitaitoa varmasti pääsee käyttämään EU-hommissa. EU-virkamieskilpailuihin kannattaa valmistautua huolella, mutta ei kannata masentua, jos ei heti onnistu pääsemään läpi. Onnistumiseen tarvitaan myös onnea ja sinnikkyyttä – kisojen läpäisseet ovat ihan tavallisia tyyppejä.