Bild: Jamie Smith Photography
Anställd vid EU 30.5.2024

Anställd vid EU – samarbete mellan Europaparlamentet och det brittiska parlamentet

Sanna Kangasharju arbetar på Europaparlamentets kontor i London som kontaktperson med uppgift att bygga upp och upprätthålla kontakter mellan Europaparlamentet och det brittiska parlamentet. I denna artikel i serien ”Anställd vid EU” berättar hon om sin karriär och delar med sig av sina tips till alla som är intresserade av att arbeta inom EU.

Jag arbetar för närvarande på Europaparlamentets kontor i London. Jag ansvarar inte bara för kontakterna med det brittiska parlamentet utan också för kontakterna med parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland. I praktiken innebär detta kontinuerlig kontakt med parlamenten och till exempel ordnande av besök i båda riktningarna. Mycket av min tid går också åt till rapportering, det vill säga till att följa politiska händelser på denna sida av Engelska kanalen och rapportera om dem till Bryssel.

I en multinationell arbetsgemenskap får man lära känna olika sätt att leva och arbeta

Det bästa med mitt jobb är att jag får möta nya människor och ständigt lära mig nytt. Det enda som egentligen är utmanande är att flytta, så som alla som har bott utomlands vet. Att packa sina saker och flytta från ett land till ett annat kräver alltid mer tid och energi än man tror, men varje gång har den där extra lilla ansträngningen varit värd det.

EU är en givande arbetsplats eftersom varje dag för med sig något nytt i en intressant miljö. Att få arbeta i en multinationell och flerspråkig gemenskap erbjuder en utmärkt möjlighet att lära känna olika sätt att leva och arbeta. Arbetsgivaren tar väl hand om oss anställda, och också lönen är bra. Kravet att byta uppgifter med minst sju års mellanrum håller en pigg.

Växling mellan uppgifter i Finland och i EU

Jag har tidigare arbetat vid statsrådets kommunikationsavdelning och som pressråd vid Finlands ambassad i Washington. Jag har en politices magisterexamen från Helsingfors universitet med kommunikation som huvudämne. Den största skillnaden mellan mina tidigare och mitt nuvarande jobb är hur internationell EU-arbetsgemenskapen är. Trots att jag också tidigare arbetade utomlands var min arbetsgemenskap finländsk. Det är på många sätt annorlunda att arbeta i ett team där var och en kommer från olika länder.

För den som är intresserad av att arbeta inom EU skulle jag absolut rekommendera att delta i EU-uttagningsproven och söka praktikplatser vid EU-institutionerna redan före det. Det går också bra att kombinera en EU-tjänst med andra banor, precis som jag själv har gjort då jag växlat mellan EU och Finland. Jag kan verkligen varmt rekommendera en karriär inom EU!