Suomi ja EU:n tulevaisuus -kiertue starttaa Turusta

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, turvallisuushaasteet ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.

Uutinen 15.8.2017

Eurooppa-tiedottamisen valtionavustusten haku vuodelle 2024 avattu

Valtioneuvoston viestintäosasto, tiedote 10.11.2023

Uutinen 10.11.2023

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna Suomelle 144 euroa asukasta kohden

Valtiovarainministeriö, tiedote 15.9.2023

Uutinen 15.9.2023

Töissä EU:ssa: kansainvälisissä operaatiossa

Entinen Rajavartiolaitoksen upseeri ja Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on ollut uransa aikana mukana myös useissa EU-tehtävissä. Hän on toiminut muun muassa päällikkönä EU:n Ukrainan neuvonanto-operaatiossa, EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaatiossa ja EU:n Armenian neuvonantajaryhmässä.

Ajankohtaista 5.7.2023

EU-maiden johtajat: Tuki Ukrainalle jatkuu vahvana

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.6.2023

Ajankohtaista 30.6.2023

EU-puheenjohtajamaa Espanja painottaa teollisuutta, teknologiaa ja vihreää siirtymää

Espanja aloittaa viidennen EU-puheenjohtajuuskautensa 1. heinäkuuta 2023, kun puheenjohtajuus siirtyy Ruotsilta Espanjalle. Espanja painottaa kaudellaan EU:n riippuvuuksien vähentämistä, vihreää siirtymää, sosiaalista ja taloudellista oikeudenmukaisuutta sekä Euroopan yhtenäisyyttä. Espanjan puheenjohtajuuskausi kestää joulukuun loppuun saakka.

Ajankohtaista 26.6.2023

Takkuiliko matkanteko? – EU:sta voi olla apua

Kesälomakauden lähestyessä moni suuntaa matkalle junalla, lentokoneella tai laivalla. Mikäli matka peruuntuu tai viivästyy, matkustajalla on EU:n turvaamia oikeuksia. Juuri voimaan astuneet uudet junamatkustajien oikeudet parantavat myös muun muassa matkustamisen esteettömyyttä ja polkupyörien kanssa matkaamista.

Ajankohtaista 12.6.2023

Kuukauden kysymys: Yritysvastuu muuttuu pakolliseksi – mitä se tarkoittaa?

EU valmistelee parhaillaan uutta yritysvastuudirektiiviä, jonka tavoitteena on, että yritykset kunnioittaisivat kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia ja solmittuja ympäristösopimuksia myös sellaisissa maissa, joiden oma lainsäädäntö ei tällaiseen velvoita. Kysyimme ulkoministeriön kestävän kaupan yksikön Linda Piirrolta, mitä yritysvastuu ja EU:n uusi yritysvastuudirektiivi merkitsevät.

Kuukauden kysymys 24.5.2023

Valmisteilla oleva yritysvastuulaki herättää kysymyksiä

EU:ssa valmisteilla oleva uusi yritysvastuulaki mullistaa toteutuessaan tavan, jolla Euroopassa toimivat yritykset ostavat tuotteita ja palveluita kehittyvistä maista. Yritysvastuulain toivotaan parantavan paikallisten työntekijöiden oikeuksia ja vähentävän ympäristörikoksia.

Uutinen 11.5.2023

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta, musiikkia sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä Kino Reginassa.

Ajankohtaista 2.5.2023

Ministeriöstä maanjäristysalueelle – siviiliapua Turkkiin ja Syyriaan

Suomi toimitti helmikuussa Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle sekä asiantuntija- että materiaaliapua. Sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen lähti Turkkiin nopealla aikataululla johtamaan eurooppalaista pelastustoimen koordinaatiotiimiä. EU:n kansainvälistä siviiliapua koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismi, jonka kautta mikä tahansa maa tai esimerkiksi YK:n järjestö voi pyytää apua erilaisissa katastrofitilanteissa, joista se ei selviä yksin. Kysyimme Tiaiselta, millaista työ kriisialueella käytännössä oli, ja miten EU:n pelastuspalvelumekanismi toimii.

Ajankohtaista 24.4.2023