Suomi ja EU:n tulevaisuus -kiertue starttaa Turusta

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja Suomen linjasta on jälleen ajankohtainen. EU:n yhtenäisyys, brexit, muuttoliike, turvallisuushaasteet ja euron tulevaisuus askarruttavat monia niin meillä kuin muualla Euroopassa.

Uutinen 15.8.2017

Kuukauden kysymys: Yritysvastuu muuttuu pakolliseksi – mitä se tarkoittaa?

EU valmistelee parhaillaan uutta yritysvastuudirektiiviä, jonka tavoitteena on, että yritykset kunnioittaisivat kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia ja solmittuja ympäristösopimuksia myös sellaisissa maissa, joiden oma lainsäädäntö ei tällaiseen velvoita. Kysyimme ulkoministeriön kestävän kaupan yksikön Linda Piirrolta, mitä yritysvastuu ja EU:n uusi yritysvastuudirektiivi merkitsevät.

Kuukauden kysymys 24.5.2023

Valmisteilla oleva yritysvastuulaki herättää kysymyksiä

EU:ssa valmisteilla oleva uusi yritysvastuulaki mullistaa toteutuessaan tavan, jolla Euroopassa toimivat yritykset ostavat tuotteita ja palveluita kehittyvistä maista. Yritysvastuulain toivotaan parantavan paikallisten työntekijöiden oikeuksia ja vähentävän ympäristörikoksia.

Uutinen 11.5.2023

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta, musiikkia sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä Kino Reginassa.

Ajankohtaista 2.5.2023

Ministeriöstä maanjäristysalueelle – siviiliapua Turkkiin ja Syyriaan

Suomi toimitti helmikuussa Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle sekä asiantuntija- että materiaaliapua. Sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen lähti Turkkiin nopealla aikataululla johtamaan eurooppalaista pelastustoimen koordinaatiotiimiä. EU:n kansainvälistä siviiliapua koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismi, jonka kautta mikä tahansa maa tai esimerkiksi YK:n järjestö voi pyytää apua erilaisissa katastrofitilanteissa, joista se ei selviä yksin. Kysyimme Tiaiselta, millaista työ kriisialueella käytännössä oli, ja miten EU:n pelastuspalvelumekanismi toimii.

Ajankohtaista 24.4.2023

Ennakkovaikuttamista ja neuvotteluja kompromissitehtaalla – haastattelussa suurlähettiläs Tuuli-Maaria Aalto

Tuuli-Maaria Aalto työskentelee Suomen pysyvässä edustustossa Brysselissä Coreper I -suurlähettiläänä. ”Päätehtäväni on Suomen etujen ajaminen EU:ssa”, Aalto sanoo. Tyypilliseen työviikkoon kuuluu Suomen edustaminen EU-kokouksissa, kuten Coreperissa ja ministerineuvostoissa, sekä erilaisia tapaamisia, joissa Suomen näkemyksiä pyritään edistämään. Kysyimme suurlähettiläältä mitä tapahtuu Coreperissa, ja miksi ennakkovaikuttaminen EU-lainsäädäntöön on tärkeää.

Ajankohtaista 19.4.2023

Kuukauden kysymys: Miksi eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit?

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Moni ei tule ajatelleeksi, että äänestämällä eduskuntavaaleissa voi myös vaikuttaa EU-politiikkaan ja -päätöksentekoon. Miksi eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit? Kuukauden kysymykseemme vastaa Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Laura Nordström.

Kuukauden kysymys 23.3.2023

Töissä EU:ssa: ministeriöstä EU-uralle

Euroopan unionissa työskentelee yli 40 000 henkilöä, joista reilu tuhat suomalaista. Mikko Hakkarainen työskentelee komission muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastolla muun muassa Schengen-asioiden parissa. Eurooppatiedotus kysyi Hakkaraiselta, miten hän päätyi töihin Euroopan unioniin ja millaisia vinkkejä hän antaisi EU-urasta haaveileville.

Töissä EU:ssa 21.3.2023

EU-uralle nopeammalla ja yksinkertaisemmalla hakumenettelyllä

Valtioneuvoston viestintäosasto 10.3.2023

Uutinen 10.3.2023

Kuukauden kysymys: Miltä näyttää EU:n ja Ukrainan suhteiden tulevaisuus?

Helmikuun 24. päivä tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. EU on alusta asti tuominnut Venäjän toimet. Säilyykö EU yhtenäisenä jatkossakin? Entä miten Ukrainan EU-taival etenee? – Näihin kysymyksiin vastaa akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

Kuukauden kysymys 23.2.2023