Bild:
Nyheter 5.8.2024

Back to School – bekanta dig med Europainformationens uppdaterade material

Det har publicerats uppdaterade versioner av Europainformationens populäraste EU-material: boken EU-basfakta, broschyren EU i korthet, Europakartan och de populära bokmärkena. Också våra EU-spel som kan spelas på webben har uppdaterats. På Europainformationens Youtube-kanal finns dessutom en ny video om hur EU-lagar blir till. Den lämpar sig utmärkt till exempel för undervisning.

EU-spelen för spelaren på en resa med Jusu och Emma

I Europainformationens EU-spel hjälper spelaren de två vännerna Jusu och Emma att lära sig mera om EU inför sin resa till Europaparlamentet i Bryssel. Spelen har genomförts på det finländska utbildningsteknologiföretaget Seppo.io:s plattform, och skolor kan använda dem avgiftsfritt.

Spelen lämpar sig bäst för studerande på andra stadiet eller i högstadiet. Det finns två versioner av EU-spelet som är av olika längd. Båda spelen finns tillgängliga på finska och svenska. Mer information och anvisningar finns på vår webbplats under rubriken Stöd för undervisningen.

Syftet med spelen är att lyfta fram grundläggande information om Europeiska unionens verksamhet på ett roligt och inkluderande sätt. Bild: Europainformationen

Uppdaterad EU-information i olika format

Hur blev Finland medlem i Europeiska unionen? Vilken makt har EU-parlamentarikerna? Är subsidiaritetsprincipen något ätbart? Svar på dessa och många andra frågor som gäller EU:s verksamhet finns i boken EU-basfakta, som är skriven av Heli Satuli. Dess tredje reviderade upplaga utkom i december 2023. Boken är tillgänglig i elektronisk form som pdf eller som en gratis e-bok i tjänsten Ellibs.

Den nyligen uppdaterade broschyren EU i korthet är ett ännu mer komprimerat informationspaket om EU-frågor. I boken eller broschyren passar det bra med ett bokmärke som presenterar EU-länderna och deras flaggor. Europakartan kan du använda för att kontrollera vilka länder som är med i EU, men också bland annat de europeiska ländernas Natomedlemskap och Schengenmedlemskap.

Bekanta dig med publikationerna på vår webbplats

Du kan ladda ner våra publikationer och läsa dem på vår webbplats. Alla våra publikationer är tillgängliga på både finska och svenska och i elektronisk form (som pdf eller e-bok). De flesta går också att beställa i fysiska exemplar, och de levereras kostnadsfritt inom Finland. Ytterligare information och beställningar på adressen eurooppatiedotus@gov.fi.

Video redogör för beslutsfattandet i EU-frågor i Finland

EU-lagarna blir vanligtvis till i flera faser. Hur ser processen ut för att skapa en ny EU-lag i syfte att åtgärda problem som kräver lösning i hela Europa? En video som Europainformationen producerat i samarbete med Tussitaikurit våren 2024 berättar bland annat om Finlands beslutsfattande i EU-frågor. Videon finns på Europainformationens Youtube-kanal.