Kuva: EU
Töissä EU:ssa 6.2.2024

Töissä EU:ssa – edustuston päällikkönä

Euroopan komissiolla on jokaisessa EU-jäsenmaassa edustusto, joiden tehtävänä on muun muassa käydä EU:sta vuoropuhelua jäsenmaan ministeriöiden ja muiden päättävien tahojen sekä ja intressiryhmien kanssa. Tietoa jaetaan erityisesti komission aloitteista ja roolista sekä yleisemmin EU:n toiminnasta. Maria Blässar työskentelee komission Suomen-edustuston päällikkönä Helsingissä. Kysyimme häneltä, mikä työssä on parasta, ja millaisia vinkkejä hän antaisi EU:n tarjoamista uramahdollisuuksista kiinnostuneelle.

EU on antoisa työpaikka, koska asiat ovat aidosti kiinnostavia ja merkityksellisiä. Tässä työssä verkottuminen on ehdottoman tärkeää ja antoisaa. Me haluamme kertoa EU:sta Suomessa toimiville toimittajille, intressiryhmille ja kansalaisille. Teemme yhteistyötä poliitikkojen ja viranomaisten kanssa.

”Jos EU kiinnostaa työpaikkana, kannattaa ottaa komission Helsingin-edustustoon yhteyttä”, toteaa edustuston päällikkö Maria Blässar. Kuva: Euroopan komissio

Työssäni on parasta, että aina tulee vastaan uusia asioita ja tilanteita. EU:ssa haetaan ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin kysymyksiin kuten energia- ja ilmastopolitiikkaan, muuttoliikeasioihin sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin. Näillä kaikilla on myös globaalia merkitystä. Joka päivä opin jotain uutta. Haasteita kohtaan etenkin, kun asioita on todella paljon, ja niiden seuraamiseen ja työstämiseen tarvitsisi panostaa enemmän.

Olen aiemmin työskennellyt EU-asioiden parissa sekä ulkomailla – Genevessä, Brysselissä ja Tukholmassa –  että Helsingissä Suomen valtionhallinnossa ja komission edustustossa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Olen myös opiskellut Master of Science -tutkinnon LSE:ssä (London School of Economics and Political Science). Sieltä sain inspiraation hakeutua aikanaan Euroopan komissioon ns. Blue Book -harjoittelijaksi, vaikka Suomen tulevasta EU-jäsenyydestä ei silloin vielä ollut nähtävissä merkkiäkään. Suurin ero aiempien työpaikkojeni ja nykyisen tehtäväni välillä on, että nyt vastaan koko organisaation toiminnasta ja henkilöstön johtamisesta.

Jos EU kiinnostaa työpaikkana, kannattaa ottaa komission edustustoon yhteyttä. Googlaa EU-urat.fi, niin pääset edustuston kotisivulle ja saat lisätietoa EU-uramahdollisuuksista. Meille saa myös soittaa tai lähettää sähköpostia. Katso alta video neljän suomalaisen EU-virkamiehen elämästä Brysselissä.