Kuva: European Parliament

Ulko- ja yleisasiat

Ulkoasiat

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tavoitteena on ratkaista konflikteja ja edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä. Politiikan keskiössä on kansainvälisten sääntöjen noudattaminen. Myös kaupalla, humanitaarisella avulla ja kehitysyhteistyöllä on tärkeä rooli EU:n kansainvälisessä toiminnassa. Laajasti tarkasteltuna YUTP käsittää kaikki ulkopolitiikan osa-alueet ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Tavoitteena rauhan säilyttäminen

Euroopan unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on rauhan säilyttäminen, unionin yhteisten arvojen turvaaminen, turvallisuuden vahvistaminen sekä kansainvälisen yhteistyön edistäminen. Johtotähtenä on EU:n perusajatus kansanvallan ja oikeusvaltion periaatteiden sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisesta.

Ulkoasioiden valmistelu EU:n neuvostossa

Unionin ulkosuhdetoimintaan liittyviä asioita valmistelee ulkoasiain neuvosto (UAN), joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Neuvoston kokouksiin osallistuvat ulkoministerit sekä esityslistasta riippuen myös Eurooppa-asioista, kehitysyhteistyöstä, kaupasta ja puolustuksesta vastaavat ministerit.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

Lissabonin sopimuksen myötä EU sai oman ulkosuhdehallinnon sekä ”ulkoministerin”, eli ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan. Hänen vastuullaan on EU:n ulkosuhteiden johdonmukaisuus, yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä EU:n edustaminen kansainvälisillä areenoilla. EU-ulkoministeri toimii myös ulkoasiainneuvoston puheenjohtajana.

Borrell pitämässä puhetta.
Josep Borrell aloitti EU:n ulko- ja turvallisuusasioiden korkeana edustajana vuonna 2019. Kuva: Euroopan unioni

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka | europa.eu
Suomi toimijana EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa | um.fi
Ulkoasianneuvosto | europa.eu

Yleiset asiat

Lissabonin sopimus jakoi yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvoston kahdeksi eri kokoonpanoksi. EU:n yleisten asioiden neuvostossa (YAN) jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit, ja neuvostoa johtaa puheenjohtajamaan ministeri. Neuvosto käsittelee sellaisia EU-asioita, joilla on vaikutusta useampaan unionin politiikkalohkoon.

Tällaisia ovat muun muassa Euroopan unionin laajentuminen, talousarviokehitys sekä toimielin- ja hallintokysymykset. Neuvosto valmistelee Eurooppa-neuvoston kokoukset (EU:n jäsenmaiden valtion- tai hallitusten johtajien kokoukset) ja huolehtii niiden jatkotoimista. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.

Yleisten asioiden neuvosto kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Yleisten asioiden neuvosto | europa.eu