Kuva:
Uutinen 5.5.2020

EU etätöissä: Meppi Alviina Alametsä

Koronakriisi on muuttanut myös EU:n työtapoja ja merkinnyt etätyöarkeen siirtymistä monelle EU-asioiden parissa työskentelevälle. Alviina Alametsä (vihreät/Greens) aloitti Ison-Britannian EU-eron jälkeen Suomen 14. meppinä eli Euroopan parlamentin jäsenenä. Mepin hektinen arki matkusteluineen vaihtui pian alun jälkeen etäkokouksiin ja etä-äänestyksiin. Alametsä kertoi Eurooppatiedotukselle työstään parlamentin muuttuneessa arjessa.

Alviina Alametsä, miten työsi Euroopan parlamentissa on lähtenyt käyntiin?

-Suhtaudun tehtävääni EU:ssa hienona tilaisuutena vaikuttaa ihmisoikeuksien, rauhan ja koko mantereen paremman arjen eteen. Ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä olen ehtinyt saamaan kiinnostavia raportööritehtäviä, ja päässyt vaikuttamaan esimerkiksi arktisen alueen luonnon ja rauhan puolesta.

-Ennen poikkeustilaan ja etätyöhön siirtymistä pääsin puheenjohtamaan myös EU:n mielenterveysstrategiaan liittyviä kokouksia. Työ on ollut monimuotoista, haastavaa ja palkitsevaa.

Miten koronakriisi on vaikuttanut työhösi parlamentissa?

-Ensimmäiset viikkoni meppinä kuluivat Strasbourgissa ja Brysselissä vauhdilla, kunnes poikkeustilanne muutti arjen etätöiksi. Kokouksissa istutaan yhä aamusta iltaan, nyt vain läppärin äärellä. Päällimmäisenä parlamentin työlistalla on nyt koronakriisin ratkaiseminen yhteistuumin. Meidän tulee varmistaa, että kriisin ratkaisu ja maanosan uudelleenrakennus kriisin jälkeen tehdään ympäristön kannalta kestävästi ja eriarvoisuutta vähentäen.

Miten koronakriisi on vaikuttanut koko EP:n työskentelyyn? 

-Kriisi on saanut aikaan lähes täydellisen digiloikan parlamentissa. Käyttöön saatiin nopeasti valiokuntien etäkokousjärjestelmät ja täysistunnon sähköpostiäänestys. Käytännössä saamme äänestyslipukkeet sähköisesti, ja täytämme ne kotona. Se on onnistunut hyvin, mutta tarkkana pitää olla, koska äänestää pitää usein kymmenistä tai sadoista asioista lyhyellä aikavälillä.

-Parlamentin etätyöskentelyssä on vielä paljon ratkaistavaa, mutta pääsimme onneksi päättämään nopeasti esimerkiksi talouden tukipaketeista koronakriisissä.

Alviina Alametsä on Suomen uusin meppi. Hän aloitti työnsä Euroopan parlamentin jäsenenä Ison-Britannian erottua EU:sta. Kuva: Euroopan parlamentti
Alviina Alametsä on Suomen uusin meppi. Hän aloitti työnsä Euroopan parlamentin jäsenenä Suomen saatua 14. meppipaikan Ison-Britannian EU-eron myötä. Kuva: Euroopan parlamentti

Miten EU on mielestäsi pärjännyt koronatoimissaan tähän asti?  Miten tästä eteenpäin?

-Euroopan unionin tulee keskittyä kriisissä kolmeen asiaan: valtioiden, terveydenhuollon ja kansalaisten tukemiseen. Yhteistyö on käynnistynyt hyvin, mutta kehitettävää on paljon.

-Keskitymme Vihreissä ajamaan Green Dealin mukaista talouden elvytystä. Nyt on hyvä hetki esimerkiksi työllistäville raidehankkeille ja kestäville innovaatioille. Tukirahat kannattaa kohdistaa kestävästi, pahimmassa ahdingossa oleville pienille ja keskisuurille yrityksille. Lisäksi kriisin keskellä tulee vahvistaa kansalaisten perustoimeentuloa. Esimerkiksi asumisen kallis hinta, toimeentulon epävarmuus ja ilmastokriisi tuntuvat ihmisten arjessa. Kriisiä tulee liennyttää etenkin tavallisten ihmisten kukkaroissa.

-EU:n sisäistä terveys- ja tutkimusyhteistyötä pitää tiivistää nykyisestä esimerkiksi lääkkeiden kulussa yli rajojen, huoltovarmuudessa ja rokotetutkimuksissa. Kriisistä opimme, että kattava strategia pandemioiden varalle on tarpeen. Valmiusvarastoja tarvitaan ympäri maanosan, ja jäsenvaltioissa on voitava tarpeen mukaan saada yritykset tuottamaan ketterästi tarvikkeita terveydenhuoltoon.

-EU:n tulee myös tarkkailla ja arvioida kriisitoimien vaikutuksia jäsenmaissa. Esimerkiksi Unkarissa hätätilalaki on keskittänyt vallan pääministerille, joka on käyttänyt tilannetta hyväkseen esimerkiksi sananvapauden rajoittamiseen. EU:n tulee tinkimättömästi puolustaa demokratiaa ja kansalaisten ihmisoikeuksia, ja puuttua niitä heikentävien päättäjien toimintaan tarvittaessa esimerkiksi talouspakotteilla.

Millaisiin kysymyksiin aiot keskittyä ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä tulevina kuukausina?

-Etenkin kriisin keskellä EU:n on panostettava kansainvälisesti rauhanvälitykseen, ihmisoikeuksiin, yhteiskuntien rakentamiseen ja tulitaukojen neuvottelemiseen. EU:n ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä haluan edistää myös ilmastodiplomatiaa. Meidän on näytettävä esimerkkiä omalla toiminnallamme ja EU:n vahvemmalla ilmastolailla. Siten voimme uskottavammin ajaa suurvaltoja mukaan ilmastokriisin torjumiseen.

-Toimimalla arvojemme mukaisesti selviämme vaikeista ajoista kunnialla.