Nyheter 10.7.2002

Utrikeshandelsminister Vilén besöker Cypern och Malta

Utrikeshandelsminister Jari Vilén fortsätter sin serie arbetsbesök till de ansökarländer som för tillfället för förhandlingar om medlemskap.

Utrikeshandelsminister Jari Vilén som i regeringen ansvarar för EU- utvidgningsförhandlingarna fortsätter sin serie arbetsbesök till de ansökarländer som för tillfället för förhandlingar om medlemskap. Minister Vilén besöker Cypern 8-9 juli och Malta den 10 juli. Avsikten med besökena är att diskutera framför allt medlemsförhandlingarnas nuläge, unionens framtid, EU-information och folkomröstning. På Cypern hör minister Vilén även parternas synpunkter om hur enhetsarbetet fortskrider.

Minister Vilén träffar på Cypern president Glafkos Klerides och utrikesminister Ioannis Kassoilides. Han diskuterar även med den ledande integrationsförhandlaren och ex-presidenten George Vassiliou. De finländsk-cypriotiska handel-ekonomiska relationerna och turismen berörs i Viléns samtal med utrikeshandelsminister Nikos Rolands. Vilén träffar även ledaren för den turkcypriotiska gemenskapen Rauf Denktash och oppositionsledaren Mehmet Ali Talaat.

På Malta träffar utrikeshandelsminstern president Guido de Marco, premiärminister Edward Fenech Adam, utrikesminister Joe Borg och ekonomiminister Josef Bonnici. Därtill samtalar han med landets oppositionsledare Alfred Sant. Temana vid Viléns samtal är läget i medlemsförhandlingarna samt de bilaerala relationerna.

Minister Vilén har under våren och sommren besökt följande ansökarländer: Estland, Litauen,Lettland, Polen och Rumänine.

Ytterligare information: tjänstemannasekreterare Arja Makkonen gsm 040-757 8403.