Nyheter 17.12.2002

EU och Nato överens om samarbete (FNB)

Europeiska unionen och militäralliansen Nato har kommit överens om samarbete, sade utrikesminister Erkki Tuomioja tidigt på fredagen i Köpenhamn.

EU ska enligt lösningen vid behov kunna använda Natos resurser i krishanteringsoperationer.

” Det är klart från EU:s sida. Formuleringen har också godkänts av Cypern och Malta”, sade Tuomioja i Köpenhamn.

Avtalet saknade dock den andra partens, det vill säga Natos och i synnerhet Turkiets bekräftelse. Det verkade också osäkert på fredagsmorgonen eftersom Turkiet knappast är nöjd med EU:s löfte att granska landets framsteg i slutet av 2004.

Tuomioja bedömde att EU:s första militära krishanteringsoperation skulle kunna äga rum i Bosnien nästa år. EU planerade även att överta ansvaret för den fredsbevarande operationen i Makedonien i år, men Nato har meddelat att den sköter uppdraget tillsvidare.