Nyheter 14.7.2003

Europainformationen besökte sommarmarknaden i Eckerö

Euron och Ålands ställning i EU intresserade på sommarmarknaden i Eckerö. En stor del av besökarna var turister från antingen Sverige eller Finland. Svenskarna var speciellt intresserade av euron och frågade bland annat om den nya valutan har höjt på priserna.

Turisterna från fastlandet var förvånade när de fick höra att Åland hör till den Europeiska unionen precis som Finland. Utvidgningen intresserade också, och kommissionens pyttesmå böcker med de grundläggande rättigheterna gick åt som smör i solen. Europainformationen på Åland deltog i sommarmarknaden på Eckerö onsdagen den 25 juni. Intresset var överraskande stort, under dagens lopp hade Europainformationen c. 200 besökare. Ballongerna som delades ut till barn tog slut långt för marknaden och samma gällde några publikationer.

Regioninformatör Anne Mäkelä delar ut broschyrer om utvidgningen

Björn Ekblom, Finlands före detta ambassadör i Syd-Afrika, Genève och Turkiet, nuförtiden bosatt i Eckerö, kom också och hälsade på. Många förundrade sig över Europainformationens närvaro. Bordet med gratismaterial skilde sig avsevärt från grönsaks- fisk- och hantverksförsäljarna. Anne Mäkelä, regioninformatör för Åland var positivt överraskad av mängden besökare och hon funderar redan på att komma på marknad på nytt. Ålands Europainformation ligger i ämbetshuset i Mariehamn och det är inte så lätt att hitta dit därför är det viktigt att komma ut bland människorna.