Nyheter 21.4.2006

Den nya .eu internet adressen utmanar .com prefixet

Förutom företag och organisationer kan nu individer som är fastbosatta inom unionen ansöka om webbadresser med .eu-områdesprefixet.

Berlaymont byggnaden i Bryssel fick den 7.4 på sin fasad .eu-prefix. Bild: Europeiska Unionens kommission

I december 2005 tillkom den nya .eu-prefixet som kunde sökas av företag och orgnisationer. Hittills har ca 320 000 företag och organisationer samt andra sökande med ett etablerat namn sökt en webbadress med prefixet .eu. Det egna europeiska prefixet antas intressera människor och man förväntar sig flera hundratusen nya ansökare för prefixet. Kommissionen tror även att .com-prefixet får en utmanare i .eu-prefixet.

Berlaymont byggnaden iklädd .eu-prefixet. Bild: Europeiska Unionens Kommission

Det nya .eu-prefixet kan sökas via en officiell registerupprätthållare på nätet. Ansökningarna behandlas i tur och ordning enligt när de är inlämnade och namnen registreras utan formaliteter inom loppet av några timmar. Det nya områdesprefixet administreras av EURid-sammanslutlingen som verkar utan vinstintressen.

Det finns hundratals registerupprätthållare som erbjuder registrering. Tävlan mellan dessa är hård, så det lönar sig för konsumenten att jämföra priser, kvalitet samt erbjuden service

Komissionen’s infoblad .eu-prefixed

EURid

Registerupprätthållare