Nyheter 18.7.2006

Miljöministrarna samlas i Åbo 14.-16.7.

Ekoeffektivitet och ny miljöpolitik diskuteras under denna vecka när Europas miljöministrar träffar i Finlands äldsta stad. Bitema är skyddet av Östersjön.

Åbo står värd för miljöministrarnas tre dagliga möte. Foto: Åbo stad

Dags för det tredje inofficiella ministermötet

Det tredje inofficiella ministermötet under Finlands ordförandeskap hålls den 14-16 juli i Åbo. Till mötet väntas cirka 230 deltagare från EU-länder. Vidare har även representanter för EFTA-länder och EU:s ansökningsländer inbjudits.

Miljöminister Jan-Erik Enestam leder mötet. EU:s miljöpolitik i framtiden står på agendan. Meningen är att bland annat resonera kring hur användning av naturresurserna skulle kunna styras när man går över till ett ekoeffektivt samhälle. Bitemat är skyddet av Östersjön. Det hålls en föreläsning om ämnet och det finns en utställning om Östersjön på mötesplatsen.

Caribias kongresshall blir proppfullt av ministrarnas förhandlingsbord och tolkbås. Foto: Europainformationen

Hotell Caribia som mötesplats

Miljöministermötet anordnas strax utanför Åbo på kongresshotell Caribia där EU-ländernas ministrar träffades även under Finlands förra ordförandeskap år 1999. Då hölls det inofficiella ministermötet för ECOFIN och justitie- och inrikesfrågor på hotellet.

Mötesplatsens miljö förmedlar en mångsidig bild på det finländska livet till deltagarna. I närheten finns Katarinas medeltida kyrka, spa Caribia, studentby, Auraås historiska och naturvackra åmiljö och universitetets toppmoderna forskningsinstitutioner.

Även Alvar Gullichsens färgrika Posankka-skulptur hälsar deltagarna på vägen till mötesplatsen.

Miljöministrarna passerar såväl Alvar Gullichsens Posankka som en historisk åmiljö på sin väg till mötesplatsen. Foto: Europeiska informationen

Ministrarna bekantar sig med havet och skogarna

De inofficiella ministermötenas program innehåller inte bara hårda förhandlingar utan man bekantar sig även med vårdlandets och landskapets liv och förhållanden. Under Finlands EU-ordförandeskapsperiod kan man därigenom i samband med möten som hålls runtom i landet förmedla information till de andra européerna om det finländska livet och de finländska förhållandena.

Miljöministermötets höjdpunkt är oemotsagt en kryssning på Skärgårdshavet. De utländska reportrarna har vidare en möjlighet att delta i en utflykt där man bekantar sig med den finländska skogsnaturen och skyddet av skogarna i Finland.

Text: Juhana Tuomola/Europainformationen i Egentliga Finland