Nyheter 21.6.2007

Nordiska samarbetsministrar höll ståtligt sommarmöte i Koli

Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet 2007. Nordiska samarbetsministrar höll ståtligt sommarmöte i Koli den 13 juni. Finlands nya minister för nordiskt samarbete Jan Vapaavuori var värd för sitt första samarbetsministermöte.

Samarbetsministrarna i Koli. Foto: UM/Adam Elwan

I mötet deltog förutom Vapaavuori Christina Husmark Pehrsson från Sverige, Heidi Grande Röys från Norge och Ossur Skarphédinsson från Island. Danmark representerades av ministerns ställföreträdare Karsten Ankjer Jensen, Åland av Lasse Wiklöf, Färöarna av Jógvana Lakjuni och Grönland av Aleqa Hammond.

Fortsatt stöd för exiluniversitetet i Vilnius

På agendan stod bland annat de nordiska ländernas gemensamma insatser för att möta globaliseringens utmaningar. Det nordiska statsministermötet i Punkaharju den 18-19 juni förväntas ge samarbetsministrarna nya uppgifter i det konkreta globaliseringsarbetet.

Nordiska ministerrådet har tillsammans med Europeiska unionen visat sitt mycket tydliga stöd för det vitryska exiluniversitetet i Vilnius i Litauen, European Humanities University EHU. I Koli enades ministrarna om åtgärder för att stöda universitetet och garantera en fortsatt finansiering.

Nordiska ministerrådet och EU finansierar sammanlagt elva utbildningsprogram vid EHU genom två projekt. Projektens sammanlagda värde är 7,79 miljoner euro. Mer än en miljon euro är nordisk finansiering. Projekten omfattar 550 studerande.

På agendan även fonder

Samarbetsministrarna behandlade dessutom ett avtal om Nordiska projektexportfonden Nopef för 2008-2010. Nopef beviljar räntefria lån till små och medelstora företag för etableringsplaner och preliminära utredningar inom ramen för EU:s bestämmelser om statligt stöd.

Prioriterade områden är nordvästra Ryssland, Vitryssland och Ukraina samt projekt i länder med särskilt intresse för näringslivet i de nordiska länderna. I enlighet med det nya avtalet håller de tidigare partnerländerna Polen och Baltikum på att utebli.

Deltagarna i mötet i Koli besökte även Tulikivi Oy och Suomen kivikeskus, som är en mötesplats för vetenskap, konst och modern stenindustri. Ministrarna fick även beundra utsikten från Ukko-Koli och Akka-Koli och avnjuta en middag i en traditionell kåta.

Text: Regioninformatör Jenny Haukka, Europainformationen i Norra Karelen

Norden 2007

De nordiska statsministrarna sammanträder i Punkaharju