Nyheter 8.7.2008

Hyödyllistä tietoa matkaa Euroopassa suunnitteleville

Europeiska kommissionenOckså i sommar kommer tusentals finländare att semestra i ett annat EU-land. (Foto: Europeiska kommissionen)

Tack vare EU är det i dag allt lättare att resa. Du kan passera de flesta gränserna inom EU utan gränskontroller och den gemensamma valutan gör det lättare att jämföra priser och dessutom slipper du växla valuta. Finländarna gjorde i fjol 1,4 miljoner utlandsresor, största delen till Europa.

När du planerar en resa är det bland annat viktigt att tänka på vilka resehandlingar du behöver, hur du får sjukvård och hur du använder din mobiltelefon. Olika saker är viktiga att beakta inför semester- och arbetsresor. Bland annat EU:s webbplats ger tips och praktisk information. Också på utrikesministeriets webbplats finns det mycket information om resor och resesäkerhet.

Semesterfirare behöver inte vara särskilt oroliga över kvaliteten på badstränderna. I början av sommaren lade kommissionen nämligen fram sin badvattenrapport, och enligt den är största delen av de europeiska badstränderna i gott skick. Om du ändå vill kolla vilka badstränder på resmålet som officiellt fått godkänt lönar det sig att läsa kommissionens badvattenrapport (se länken nedan).

Att resa utanför EU

Europeiska kommissionenEU:s webbplats erbjuder information om såväl stadsresor som solsemestrar. (Foto: Europeiska kommissionen)

Om du reser utanför EU är det bra att veta att alla EU-länders diplomatiska och konsulära myndigheter ger hjälp och råd i nödfall. Om hemlandet alltså inte har en beskickning där du semestrar kan du vända dig till andra EU-länders myndigheter. En EU-medborgare som råkar ut för en allvarlig olycka eller blir offer för ett våldsbrott har till exempel rätt att få skydd av 27 EU-länders diplomatiska och konsulära myndigheter.

Turismen är viktig för EU:s ekonomi

Europa är ett populärt resmål också bland resenärer som bor utanför EU. Bland de tio populäraste resmålen finns sex EU-länder, och turismen är därför en viktig sektor för den europeiska ekonomin. EU införde en ny turistpolitik år 2006. Syftet var att hjälpa turistföretag att möta den växande efterfrågan och att öka turismen i Europa.

Ytterligare information:

Allmän information om turism (webbplatsen Suomi.fi)

Att resa i Europa (EU:s webbplats)

EU-ländernas officiella turistorganisationer

Europeiska ungdomsportalen – för ungdomar och för dig som har en liten resbudget

Fördjupad information om fri rörlighet

Resande (utrikesministeriets webbplats)

Hjälp till nödställda medborgare (utrikesministeriets webbplats)

Kommissionens badvattenrapport (på engelska)