Nyheter 15.10.2008

Ledarna för OSSE, FN och EU samlades före diskussionerna om Georgien

Pressmeddelande 388/2008
15.10.2008

FN:s generalrekreterare Ban Ki-moon, Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner, OSSE:s ordförande, utrikesminister Alexander Stubb och EU:s kommissionär för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner samlades i Genève den 14 oktober före diskussionerna om Georgien. Bild: OSSE/Martin Nesirky.Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner tisdagen den 14 oktober. Diskussionerna rörde sig om förhandlingarna på diplomatnivå om krisen i Georgien som inleds den 15 oktober i Genève.

Närvarande under arbetsmiddagen och efterföljande presskonferensen var också EU:s höge representant Javier Solana, EU:s kommissionär för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner och FN:s flyktingkommissarie António Guterres. På presskonferensen gavs följande utlåtande:

"EU, FN och OSSE, som alla har sin egen betydande roll i Georgien, deltar fullvärdigt i förhandlingarna om krisen i Georgien som inleds i Genève den 15 oktober.

Diskussionerna hänför sig till de avtal som träffades den 12 augusti och den 8 september. De kommer att behandla två frågor: stabiliteten och säkerheten på området samt flyktingarnas ställning."

Närmare upplysningar: ställföreträdaren för chefen för sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, ambassadrådet Janne Taalas, tfn 040 728 4015