Nyheter 25.5.2009

Boken EU-basfakta offentliggjordes i närvaro av utrikesminister Stubb

Foto: UM/Raino HeinonenPå de här 150 sidorna finns allt som du någonsin velat veta om EU, fastslog utrikesminister Alexander Stubb och bokens författare Marko Ruonala, vilka sade sig vara EU-nördar. (Foto: UM/Raino Heinonen)

”Den som läst den här boken klarar alla tentamen om EU, andra EU-böcker behöver inte läsas”, sade utrikesminister Alexander Stubb när den nya boken EU-basfakta offentliggjordes 27 november. Boken presenterades på en presskonferens på utrikesministeriet i närvaro av studerande från Helsingfors universitet och yrkeshögskolan Laurea samt journalister. Titta på en videoinspelning från presskonferensen.

EU-basfakta, som skrivits av pressrådet Marko Ruonala vid Finlands EU-representation, är ett illustrerat informationspaket på 150 sidor som ges ut på svenska och finska. Boken inleds med en historisk översikt och därefter klargörs institutionernas verksamhet.

EU är ingen tredje person

Enligt utrikesminister Stubbs åsikt finns det inget demokratiunderskott i EU, utan ett kommunikationsunderskott. Det talas ofta om EU i tredje person och ”besluten i Bryssel” förbryllar medborgarna. Utrikesminister Stubb vill att man ska diskutera om EU och sade att diskussionen inte endast får lovorda EU, utan också kritiska röster hör till diskussionen. ”Det lönar sig för medborgarna att rösta i valet av Europaparlament, eftersom parlamentets beslut gäller oss alla. Det är lätt att racka ner på EU till exempel på grund av gurkdirektivet. Men vi bör komma ihåg att bakom alla beslut som fattas i EU finns politiker och tjänstemän från olika länder, även från Finland.”

Enligt ministerns åsikt motverkar böcker av typen EU-basfakta ett kommunikationsunderskott. En bok som är åskådlig, rik på detaljer och baserar sig på fakta gör EU lättare att förstå. En representant för utbildningsstyrelsen berömde boken och sade att den passar bra för elever på nionde klassen och i gymnasiet. Utrikesministern som tidigare varit europaparlamentariker sände också hälsningar till dem som ämnar ställa upp i Europaparlamentsvalet: ”den som inte kan den här boken utantill klarar sig inte i Europaparlamentet”.

På en fråga om det kommande valet av ledamöter till Europaparlamentet sade minister Stubb att han inte i valdebatten vill höra om arbetslösheten, daghem, skolor och åldringar, eftersom dessa frågor inte hör till EU. Däremot borde debatten kretsa kring miljön och klimatförändringen, utrikespolitiken, den inre marknaden och de små medlemsländernas ställning i EU.

Mer information:EU-basfakta

EU-basfakta på webben (10 MB)

Titta på en videoinspelning från presskonferensen

Alexander Stubbs färska bloggkommentarer 27.11.2008