Nyheter 27.5.2009

Designa en ekologisk logo för Europeiska unionen!

Europeiska kommissionen vill ha en ny och fräsch logo för ekologiska produkter. Avsikten är att hitta en kreativ och originell logo som tar hänsyn till de olika aspekterna av ekologiskt jordbruk och ekologisk produktion.

Kuva: Euroopan komissioDesigna en ekologisk logo som pryder miljoner livsmedelsförpackningar i framtiden! (Foto: Europeiska kommissionen)

Den ekologiska logon bör vara tilltalande för allmänheten inom EU och öka förståelsen för fördelarna med ekologisk mat och ekologisk produktion. Den segrande logon ska användas från juli 2010 och framåt på färdigförpackade ekologiska produkter och andra ekologiska produkter. Logon kan användas på frivillig basis på icke färdigförpackade ekologiska produkter med ursprung i EU eller på produkter som importeras från tredje länder.

En jury sammansatt av experter inom grafisk design och ekologisk produktion väljer ut de bästa logotyperna på basis av konstnärliga förtjänster samt begriplighet, tydlig presentation och tidlös design. Finalisterna i tävlingen väljs i höst och därefter röstar EU-medborgarna fram den vinnande logon online. Den vinnande logon offentliggörs 2010, då också de bästa bidragen belönas. Första pris är 6 000 euro och också andra och tredje pristagaren premieras med en prischeck.

Sista inlämningsdag för tävlingsbidrag i tävlingen, som är avsedd för designers i början av sin karriär, är 25 juni. De som deltar i tävlingen måste vara myndiga EU-medborgare som studerar design eller konst vid ett högre utbildningsinstitut i Europeiska unionen. Man får också delta i tävlingen om man fått sin examen i ovan nämnda studieinriktningar 2008 eller 2009.

 

Mer information:

Webbplatsen för tävlingen om en ny ekologisk EU-logo