Nyheter 20.7.2009

De krökta gurkornas återkomst

Europakommissionens förordningsändring gjorde att särskilda krav på yttre egenskaper hos flera frukter och grönsaker slopades från och med den första juli. Det så kallade gurkdirektivet förpassades alltså till historien.

Krav på storlek och form för 26 frukter och grönsaker slopades

Kuva: Matti TirriNu är det igen tillåtet att i EU sälja frukter och grönsaker i alla storlekar och former (Bild: Matti Tirri)

Nu är det igen tillåtet at sälja krökta gurkor och andra till sin yttre form defekta grönsaker och frukter i EU. Unionen slopade den kommersiella standarden som reglerat form och storlek på 26 produkter och tillåter därmed försäljningen av frukt och grönt i alla former efter en paus på 21 år. Med detta initiativ vill kommissionen förtydliga EU:s lagstiftning och åstadkomma större urval i affärer och på torg, när handelsmännen inte mera behöver oroa sig för att få böta om de säljer korkskruvsliknande morötter. Kraven avlägsnades från följande 26 produkter: aprikos, kronärtskocka, avokado, champinjon, ärter, huvudkål, zucchini, körsbär, blomkål, hasselnötter och valnötter med skal, gurka, plommon, melon, äggplanta, sparris, bönor, spenat, morot, purjolök, matlök, brysselkål, cikoriasallat, vitlök, blastselleri och vattenmelon.

För tio produkters del gäller ändå särbestämmelserna och kvalitetsklassificeringen fortsättningsvis. Dessa tio produkter utgör 75 % av EU-handelns värde och de är: kiwi, jordgubbar, äpple, paprika, persika och nektarin, päron, sallat, citrusfrukter, tomater och vindruvor. Medlemsstaterna får ändå möjlighet att tillåta detaljförsäljning av avvikande produkter, bara klassificeringen fyller FN:s standarder. Enligt dessa ska produkterna betecknas så att de tydligt går att skilja från produkter i klasserna I, II och extra. De nya bestämmelserna ger alltså nationella myndigheter möjlighet att tillåta försäljning av frukter och grönsaker i alla former och storlekar. Men krökta gurkor kan inte heller i fortsättningen säljas med kvalitetsbeteckning I.

Innan kommissionens initiativ hamnade uppskattningsvsis 20 % av alla frukter och grönsaker på soptippen eftersom de inte fyllde de utseendemässiga kraven som direktivet ställde. Enligt de allmänna krav som numera gäller ska produkterna vara dugliga som människoföda och de får inte vara ruttna eller mögliga.

Tydligare och enklare EU-lagstiftning

Kuva: Kotimaiset kasvikset ryBland annat för jordgubbar och nio andra produkter gäller särbestämmelserna ännu (Bild: Inhemska trädgårdsprodukter rf.).

Kommissionens initiativ att avlägsna form- och storlekskravet för 26 frukter och grönsaker – det vill säga slopandet av kraven på saluföring – var ett betydelsefullt framsteg i EU:s strävanden att förtydliga och förenkla sina regler och reducera sin byråkrati. Vid de förhandlingar som fördes år 2007 om reformer av den gemensamma frukt- och grönsaksmarknadens bestämmelser lovade kommissionen att minska på onödig byråkrati och gallra bland de produkter som omfattades av saluföringskraven.

Särbestämmelserna för frukter och grönsaker har främst gällt produkternas yttre egenskaper så som form, storlek och utseende. Nu säkerställer man med hjälp av EU:s gemensamma krav på saluföring och förpackningsbeteckningar att jordbruksprodukter av alla storlekar och i alla former som säljs inom EU håller god kvalitet och är trygga att äta. Konsumenterna kan välja ur ett urval som är så stort som möjligt och producenterna behöver inte längre slänga ätbara produkter bara för att de har ”fel” form eller storlek. Det är alltid obligatoriskt att uppge i vilket land produkterna har framställts eller odlats, så att landets namn framgår tydligt på förpackningen, eller på en skylt om det är fråga om produkter i lösvikt.

De krökta gurkorna blev med åren en veritabel EU-legend som fick symbolisera unionens byråkrati och överdrivna regleringsiver. Slopandet av direktivet som härstammade från år 1988 är en del av "hälsogranskningen" för EU:s jordbrukspolitik. Det återstår att se hur mycket formellt defekta produkter vi får se i butikernas avdelningar för frukt och grönt och vidare om det blir kännbara prissänkningar.

Mera information

Europeiska kommissionens pressmeddelande: Den krökta gurkans återkomst

Livsmedelsindustriverket Evira: Närmare information

Livsmedelsindustriverket Evira: krav gällande saluföring av grönsaker

FN: standarder för frukter och grönsaker (på engelska)