Nyheter 11.9.2009

Barroso presenterade sina nya planer för Europaparlamentet

Komission puheenjohtaja BarrosoEuropaparlamentet röstar om fortsättningen av komissionens ordförande Barroso den 16 septemper. Han måste stödjas av över hälften av ledamöternar för att bli vald. (Foto: Europeiska kommissionen)

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade för Europaparlamentet den nya kommissionens mål om han utnämns till en andra femårsperiod som kommissionsordförande. Främst på agendan står bland annat den ekonomiska krisen och klimatförändringen.

 

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade för Europaparlamentet den nya kommissionens mål om han utnämns till en andra femårsperiod som kommissionsordförande. Främst på agendan står bland annat den ekonomiska krisen och klimatförändringen.

Barroso strävar i sina riktlinjer efter en stark kommission. Dess viktigaste uppgifter vore att leda EU ur den ekonomiska krisen, att öka samarbetet mellan euroländerna och att stödja den ekonomiska utvecklingen så att förändringarna får en socialt hållbar förankring. Europeiska unionen bör fortsättningsvis vara en föregångare i kampen mot klimatförändring.

Omvalet av Barroso kräver Europaparlamentets godkännande

Europaparlamentet beslutar om kommissionens ordförande och röstar om det den 16 september. Europeiska rådet beslutade enhälligt vid toppmötet i juni 2009 att ställa upp Barroso som kandidat till ordförandeposten. Genom omvalet vill EU:s medlemsländer ge EU:s verksamhet kontinuitet.

Barroso måste få över hälften av Europaparlamentarikernas röster för att godkännas som ordförande för nästa femårsperiod.

Den nuvarande kommissionen förväntas sitta kvar åtminstone till årsskiftet

José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, föreslår ett partnerskap för framsteg och ambition för Europaparlamentet (pressemeddelande)

 

Dokumentet "Politiska riktlinjer för nästa kommission", som ordförande Barroso presenterade för Europaparlamentets talman