Nyheter 29.9.2009

Utrikesminister Alexander Stubb öppnar internationella bok- och vetenskapsmässan i Åbo

Pressmeddelande 251/2009
29.9.2009

Utrikesminister Alexander Stubb öppnar den internationella bok- och vetenskapsmässan i Åbo fredagen den 2 oktober klockan 11.00. Han besöker därefter utrikesministeriets utvecklingskommunikation och Europainformation i deras gemensamma mässmonter.

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation och Europainformation informerar om det finländska utvecklingssamarbetet och om aktuella EU-frågor vid den internationella bok- och vetenskapsmässan i Åbo den 2-4 oktober. I utrikesministeriets monter kan du bekanta dig med ett stort urval gratis informationsmaterial, söka och fråga efter information eller framföra kommentarer.

På programmet står till exempel en diskussion om konsumtion och klimatförändring lördagen den 3 oktober klockan 10.40-11.30 på Pinellascenen i hall B. I diskussionen "Ei kai minun tarvitse muuttaa tapojani?" (”Inte ska väl jag behöva ändra mina vanor?”) deltar författaren och vetenskapliga redaktören Risto Isomäki, redaktörerna för boken ”Olimme kuluttajia” Roope Mokka och Aleksi Neuvonen samt boken Sustainable Futures redaktör Jarna Pasanen. Skådespelerskan Kirsi-Kaisa Sinisalo leder diskussionen. Diskussionen ingår i utrikesministeriets kampanj Vad behöver en människa?, vars syfte är att utmana finländare att fundera på sina egna vardagliga konsumtionsval. På kampanjens webbplats www.mittaamaailmasi.fi finns ett test som mäter dina behov och som visar om du som konsument är slösaktig, förnuftig eller godtrogen eller om du är en hamster, en hymlare eller en snåljåp.

Mässan hålls i Åbo Mäss- och kongresscentrum, Mässfältsgatan 9-13. Utrikesministeriets utvecklingskommunikation och Europainformation finns i hall B, det vill säga vetenskapsmässan, i montern B18. Mässan har öppet fredagen den 2 oktober och lördagen den 3 oktober klockan 10-18 och söndagen den 4 oktober klockan 10-17.

Närmare upplysningar: regioninformatör Juhana Tuomola, Europainformationen, tfn 040 510 7529, och
informatör Milma Kettunen, utvecklingskommunikationen, tfn 040 522 9869