Nyheter 22.12.2009

Julshopping och samtal med folket

Umit EspallaNorges utrikesminister Jonas Gahr Støre och Sveriges utrikesminister Carl Bildt träffade allmänheten på julmarknaden tillsammans med Alexander Stubb och Polens utrikesminister Radosław Sikorski. Foto: Utrikesministeriet.

Utrikesminister Alexander Stubb och hans gäster gjorde ett framträdande på Tomasmarknaden strax före jul den 19 december. På restaurang Kappelis uteservering diskuterades utrikespolitiska frågor över en kopp glögg. På plats var förutom Stubb hans kolleger Carl Bildt från Sverige, Jonas Gahr Støre från Norge och Radosław Sikorski från Polen. I Esplanadparken fick ministrarna dessutom sällskap av Estlands utrikesminister Urmas Paet, som julhandlade i Finland.

Umit Espalla 2Glöggen värmde i vinterkylan. Foto: Utrikesministeriet.

Europainformationens evenemang lockade rikligt med folk och medier trots den bitande kylan. Minister Stubb fick bland annat svara på hur EU kommer att se ut om tio år. I Stubbs vision ser EU bättre ut i framtiden med över 30 medlemmar och euron i bruk i flera länder.

En turist som semestrade i Finland frågade om Finlands relationer med Tyskland, och ministern konstaterade att relationerna är mycket goda och problemfria.

Allmänheten var också intresserad av rumänernas ställning i Finland och om EU kan göra något för dem.

På kvällen arrangerade Stubb en julmiddag för ministerkollegerna. För första gången deltog även ministrarnas fruar och barn. Middagen är en jultradition som Sveriges utrikesminister Carl Bildt startade för två år sedan. I fjol samlades utrikesministrarna i Köpenhamn.