Nyheter 4.3.2010

Utrikesminister Stubb till inofficiellt EU-ministermöte och Solkusten

Pressmeddelande 72/2010
4.3.2010

Utrikesminister Alexander Stubb deltar i EU-utrikesministrarnas inofficiella så kallade Gymnich-möte som hålls i Córdoba i Spanien 5-6 mars. Ministrarna diskuterar situationen i fredsprocessen i Mellanöstern. De behandlar också EU:s förbindelser till framväxande ekonomier såsom Kina, Indien och Brasilien efter att Lissabonfördraget trätt i kraft. Under den andra mötesdagen diskuteras situationen på Västra Balkan. Då deltar också utrikesministrarna från EU-kandidatländerna Kroatien, Turkiet och FYROM (tidigare jugoslaviska republiken Makedonien).

EU-ländernas inofficiella utrikesministermöten har arrangerats med ett halvt års mellanrum sedan 1974.

Efter mötet reser utrikesminister Stubb för att hälsa på finländare på spanska Solkusten. Han träffar det lokala finländska samfundet, besöker en veteranfest och en finsk skola samt inviger det finska köpcentret Centro Finlandia.

Närmare uppgifter: ministerns rådgivare Päivi Pohjanheimo, tfn 040 511 3786, och ministerns pressattaché Sanni Grahn-Laasonen, tfn 040 732 8340