Nyheter 30.4.2010

Europadagen firas 9 maj

Eurooppa-päivä 7.5.Maria Mileńko från Polen vann Europadagens affischtävling med sin affisch Europeisk cocktail. Temat för tävlingen var I ♥ Europe. Foto: Europeiska kommissionen

I maj firas igen den årliga Europadagen för att uppmärksamma det europeiska samarbetet och grundandet av EU. Det här året infaller den 9 maj på en söndag, som också är mors dag, och därför inleds firandet redan fredagen den 7 maj.

Den 9 maj 1950 togs det första steget mot ett integrerat Europa. Då läste Frankrikes utrikesminister Robert Schuman upp en deklaration, där det föreslogs att en europeisk federation skulle inrättas för att bevara freden. I år firas Schumandeklarationens 60-årsdag. Förslaget ledde till ett framgångsrikt resultat: de integrerade staterna har inte fört krig och EU med sina 27 medlemsländer omfattar idag merparten av Europa.

I Finland firas Europadagen med olika evenemang runtom i landet. Årets Europadag uppmärksammar europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning och Schumandeklarationens jubileumsår. På programmet står bland annat diskussioner, föredrag, tävlingar och utställningar. Program ordnas också för barn och ungdomar. Rikligt med gratis material och information om Europa är också tillgängligt.

Europadagen har firats i de europeiska länderna sedan 1985. Dagen är en av Europeiska unionens symboler. Genom evenemangen vill man närma medborgarna och unionen samt folken till varandra. Flaggning rekommenderas på Europadagen, i stället för Finlands flagga kan man flagga med Europeiska unionens flagga.

Detaljerad information om evenemangen finns bland annat på föreningen Finland i Europas webbplats och i Europainformationens kalender.

Mer information:

Europadagen (på finska)
Vad är Europadagen?
Schumandeklarationen
Inrikesministeriets rekommendation om flaggning