Nyheter 23.8.2010

EU och livsmedlen diskuterades med glada miner i Mellersta Österbotten

En stor publikEn stor publik hade mött upp för att diskutera rättvis livsmedelsproduktion och den finska livsmedelsproduktionens framtid. Foto: Jouni Ingalsuo, MTK Mellersta Österbotten.

Onsdagen den 18 augusti firades evenemanget EU och du i Mellersta Österbotten. Livsmedel var temat för evenemanget och av den stora publiktillströmningen att döma var det ett intressant ämne.

Dagen inleddes med att anställda vid kommissionen, Europaparlamentet och Europainformationen besökte skolor i Karleby, Kannus och Toholampi. Gästerna kom inte lätt undan när skoleleverna ställde frågor till dem. Ungdomarna ville bland annat veta varför Finland ger lån till Grekland och hur problemet med de rumänska tiggarna borde lösas.

I Mellersta Österbotten uppskattar man inhemska livsmedel

Efter skolbesöken fortsatte dagen i Karleby med ett seminarium med rättvisa livsmedel som tema. Eviras generaldirektör Jaana Husu-Kallio, jord- och skogsbruksministeriets statssekreterare Minna-Mari Kaila, professor Sirpa Kurppa från Forskningscentralen för jordbuk och livsmedelsekonomi MTT, lantbrukarcentralen MTK:s ordförande Juha Marttila, Osuuskauppa KPO:s verkställande direktör Arttu Laine och ekoodlaren Mats Holmqvist diskuterade ansvarsfrågor i anslutning till livsmedel. Publiken som uppgick till ett hundratal personer ställde aktivt knepiga frågor till panelen. Man undrade till exempel över varför det importeras mjölk till Mellersta Österbotten, trots att man där producerar mjölk som långt överskrider det egna behovet. Seminariedeltagarna var också oroade för hur de mindre jordbruken ska klara sig på livsmedelsmarknaden i framtiden.

SmaktestetVid smaktestet ville man ta reda på om finsk mat smakar annorlunda än utländsk. Foto: Jouni Ingalsuo, MTK Mellersta Österbotten.

Vid seminariet diskuterades också vilka konsekvenser livsmedelsproduktionen och de val som konsumenterna gör har för miljön och livsmedlens framtid. Diskussionen på seminariet leddes av Maarit Tastula, som har sina rötter i Karleby. Professor Kurppa uppskattade att livsmedelsproduktionen är en framtidsbransch i Finland, eftersom tyngdpunkten i den europeiska livsmedelsproduktionen flyttar norrut till följd av klimatförändringen.

EU och sol på kvällstorget

Evenemanget EU och du kulminerade på EU-kvällstorget i Karleby. Konferencierer för programmet på kvällstorget var Maarit Tastula, Petri Kuikka och Kati Latva-Teikari. EU-experter besvarade frågor som sänts in av allmänheten och dessutom diskuterade man hur EU upplevs av invånarna i Mellersta Österbotten. Eviras generaldirektör Jaana Husu-Kallio, MTK:s ordförande Juha Marttila och chefen för kommissionens representation i Finland Eikka Kosonen hade det inte lätt när de i ett smaktest skulle säga vilken mjölk som var finsk och vilken utländsk.  Solen lyste över den trevliga tillställningen och brassensemblen Brass Blast förgyllde kvällen med sin musik.

 Evenemangsserien EU och du