Nyheter 1.11.2010

Utrikesminister Stubb representerar EU vid nordliga dimensionens ministermöte

Pressmeddelande 322/2010
1.11.2010

Utrikesminister Alexander Stubb deltar i den nordliga dimensionens utrikesministermöte i Oslo den 2 november. Minister Stubb representerar Europeiska unionen på den höga representanten Catherine Ashtons begäran. Förutom EU deltar Ryssland, Island och Norge i mötet.

Samarbetet inom den nordliga dimensionen har ökat kraftigt under de senaste åren. Av de nya samarbetsformerna förväntas särskilt partnerskapet för transport- och logistik få en central roll. Även antalet aktörer har ökat. Internationella finansinstitut har fått en mer framträdande roll samtidigt som representanter för affärslivet och universitetsvärlden kommit med i samarbetet. Europeiska kommissionen har beslutat om mer övergripande finansiering för samarbetet inom den nordliga dimensionen, vilket också ger verksamheten stabilitet.

Närmare upplysningar: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758, utrikesministerns pressattaché Sanni Grahn-Laasonen, tfn 040 732 8340, och ambassadrådet Kalle Kankaanpää, tfn 040 753 9361