Nyheter 15.2.2011

Ny riksomfattande tävling i EU-kunskap för niondeklassister

Pressmeddelande 46/2011
15.2.2011

Elever på grundskolans nionde klass kan i vår delta i en ny riksomfattande tävling i EU-kunskap. Tävlingen ordnas på Europadagen den 9 maj i alla skolor som anmält sig till den. Tävlingen arrangeras av Europainformationen vid utrikesministeriet och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS r.f.

Tävlingsuppgifterna behandlar ämnen i EU-kunskap och samhällslära som hör till nionde klassens kurs i samhällskunskap. Syftet med tävlingen är att främja studier i EU-kunskap i hela årsklassen och att föra EU närmare ungdomarna.

De tre bästa eleverna i tävlingen inbjuds i slutet av maj till Helsingfors där priserna delas ut. Vinnaren får som pris en bärbar dator och de som placerat sig på andra och tredje plats får en digitalkamera. Den bästa eleven i varje landskap får också ett pris.

Information om tävlingen och en tävlingsaffisch sänds i februari till alla svensk- och finskspråkiga högstadieskolor. Anmälningen till tävlingen har inletts och den sista anmälningsdagen är den 25 mars. Anmälan till tävlingen görs elektroniskt med en anmälningsblankett som finns på FLHS:s webbplats. Lärarna anmäler eleverna i sin klass till tävlingen.

Närmare upplysningar: FLHS rf:s kansli, toimisto@hyol.inet.fi, tfn 09 685 2230, 044 303 1789, eller regioninformatör Hanna Päivärinta, Europainformationen, tfn 09 1605 6565, eller regioninformatörerna i landskapen www.eurooppatiedotus.fi