Nyheter 13.4.2011

Utrikesminister Stubb: En viktig vecka med tanke på Libyen

Utrikesminister Alexander Stubb. Foto: Lehtikuva/AFP Photo, Georges Gobet.Utrikesminister Alexander Stubb deltog på tisdagen i EU-utrikesministrarnas möte, där situationen i Libyen var det tema som bevakades mest. "Gaddafi måste förstå att han inte är en del av lösningen, utan han måste gå", sammanfattade utrikesminister Stubb det akuta politiska läget. "En svår internationell operation är på gång. Den är alldeles olik den i Tunisien eller Egypten, där ledarna själva avgick snabbt", bedömde utrikesministern.

Enligt utrikesminister Stubb är den här veckan på många sätt ytterst viktig med tanke på situationen i Libyen. "Nu har vi behandlat Libyen från EU:s synvinkel, sen är mötet i Qatar i tur och på torsdagen och fredagen är det Natomöte. Och man får inte heller glömma att EU:s höga representant Catherine Ashton reser till Kairo", listade utrikesminister Stubb veckans förhandlingar om Libyen till finsk och internationell media som kommit till Luxemburg.

Utrikesministern nämnde fyra väsentliga faktorer i förhållande till Libyen. "Det internationella militära trycket som Nato upprätthåller är viktigt. För det andra biter sanktionerna effektivt på Gaddafiregimen bl.a. genom långa bensinköer. För det tredje måste EU bereda en politisk process för tiden efter Gaddafi. För det fjärde planerar EU på olika sätt genomförandet av operationen Eufor Libyen för att trygga det humanitära biståndet, men genomförandet blir aktuellt först om FN:s koordinationsenhet för humanitärt bistånd OCHA begär om hjälp", konstaterade Stubb.

Utrikesminister Stubb ansåg att en snabb hjälpbegäran från OCHA inte är sannolik. "Planeringen i EU fortsätter dock hela tiden", betonade utrikesministern, som just återvänt från sitt möte med USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Washington.

Ytterligare information: utrikesministerns specialmedarbetare Jori Arvonen, tfn 050 553 6117, pressrådet Jussi Seppälä, tfn +32 476 950547