Nyheter 30.5.2011

Grankulla, Puolanka och Vasa var bäst i tävlingen i EU-kunskap

Pressmeddelande 160/2011
30.5.2011

Tero Koivunen från Kasavuoren koulu i Grankulla i Nyland vann den riksomfattande tävlingen i EU-kunskap som i vår arrangerades för första gången. På andra plats kom Laura Torniainen från Puolankajärven koulu i Puolanka i Kajanaland och på tredje plats Andreas Lehtonen från Vasa övningsskola i Österbotten.

Prisutdelningen skedde den 30 maj i Helsingfors i Lilla parlamentets Infocentrum.

Tävlingen arrangerades av Europainformationen vid utrikesministeriet och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS r.f.

Cirka 10 000 elever på grundskolans nionde klass deltog i tävlingen i EU-kunskap på Europadagen den 9 maj. Eleverna kom från över 100 svensk- och finskspråkiga grundskolor. Skolor från Nyland deltog flitigast i tävlingen, medan skolor från Norra och Södra Österbotten och från Birkaland också var bra representerade.

Tävlingsuppgifterna behandlade ämnen i EU-kunskap och samhällslära som hör till nionde klassens kurs i samhällskunskap. Tävlingsdeltagarna skulle bland annat känna igen EU-ländernas flaggor, veta vilka uppgifter EU:s institutioner har och fundera över följderna av ett eventuellt turkiskt EU-medlemskap.

Syftet med tävlingen är att främja studier i EU-kunskap i hela årsklassen och att föra EU närmare de finländska ungdomarna.

Närmare upplysningar: FLHS:s verksamhetsledare Kirsi Ruhanen, toimisto(a)hyol.inet.fi, tfn 09 685 2230 eller 044 303 1789, enhetschefen för Europainformationen Marja Aspelund, tfn 09 1605 5813, Europainformationens regioninformatörer i landskapen www.eurooppatiedotus.fi.