Nyheter 28.7.2011

Åbos och Tallinns kulturhuvudstadsår har hunnit halvvägs

Åbo och Tallin är det här året Europas kulturhuvudstäder. Efter de imponerande öppningsceremonierna i början av året infaller de övriga toppevenemangen och huvudpunkterna till sommaren. I Åbo förväntas kulturhuvudstadsårets evenemang locka över en miljon besökare under resten av året.

Sommarens program hörs och syns på marknadsplatser och torg

Åbo slottÅbo slott fungerar i augusti som huvudscen för flera evenemang. Bild: Turku 2011/Ari Brozinski.

Under sommaren riktar sig Kulturhuvudstadens program utomhus. Vid sidan av traditionell högkultur bjuds även på en mängd gratisevenemang.

I skärgården utbreder sig den modern kost – utställningen Contemporary Art Archipelago samt Loisto –konsertserien. I Åbo kan man bekanta sig med gränsöverstridande konsts bastukultur genom att bada i någon av de fyra SaunaLab-bastuna. Cirkuskonst framförs i juli av den internationella Cirque Dracula gruppen. Lokalkultur syns i stadsdelsveckornas program och klubbfolk festar under Åbo Modern MMXI-veckoslutet.

Kulturhuvudstadsårets toppveckoslut infaller i slutet av augusti. Då fungerar Åbo slott som scen för operaframföranden. Av internationella storstjärnor framträder operasångerskan Karita Mattila. Till staden anländer även The Culture 2011 Tall Ships Regata alltså en procession av stora segelfartyg.

Vetenskap och opera på hösten

– Efter sommaren finns det gott om programutbud även på hösten, betonar programledare Suvi Innilä från Åbo 2011 – stiftelsen.

Vetenskapstemat är framme i olika former och i november infaller även invigningen av kulturhuvudstadens huvudarenas, Logomos, stora sal.

– Då får vi höra som första framträdande Erik XIV – operan, fortsätter Suvi Innilä.

Östersjön förenar Åbo och Tallinn

The Sounding DomeKonstnären Jan-Erik Anderssons The Sound Dome – bastu bjuder på mer estetiska bastubad. Bild: Åbo museicentral/Mikko Kyynäräinen.

Östersjön syns och hörs i kulturhuvudstädernas gemensamma program. De nya produktionerna färdas över havet för att framföras i bägge städerna. Dessa är bland annat den moderna dansens Dansande Torn och Karamazovs bröders teaterateljé. Klädesdesigntävlingen Turku-Tallinn Fashion Awards belönar branschens studerande på båda sidorna av Finska viken. Städerna sammankopplas även av en över en vecka lång kajakgrupps paddlingstur. Genom sitt gemensamma program är städerna delaktiga i att bygga upp EU:s Östersjöstrategis kulturdimension.

Samarbetet med Tallinn betonar Östersjö-temat och hela områdets betydelse i Europa, berättar programledare Innilä.

– Genom konsten lyftas framför allt fram synpunkter berörande naturskyddet.

Ett år fullt av förväntningar

Under januari-juni deltog över 400.000 besökare i Åbos kulturhuvudstads evenemang. Siffran omfattar inte de som har deltagit i öppna publika evenemang. Det beräknas att över en miljon finländare ännu kommer att delta under resten av året. Evenemangen är uppbyggda runt 160 projekt, vilka bekostas ur kulturhuvudstadsårets 50 miljoner euros budjet.

– Programmet omfattar både stora och små evenemang, både konst på hög nivå och kultur som är enkelt tillgänglig, sammanfattar programchef Suvi Innilä

– Generellt har man varit mycket nöjda med programutbudet.

Ytterligare information:

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 Turku