Nyheter 23.4.2012

Träffa EU-opinionsbildare på evenemanget EU och du i Åbo

Årets första evenemang i serien EU och du arrangeras i Åbo måndagen den 16 april. Evenemanget EU och du inbjuder Åboborna och invånarna i Egentliga Finland att tillsammans med EU-opinionsbildare och EU-experter diskutera Europeiska unionen och hur unionen påverkar det dagliga livet i landskapet.

Programmet pågår hela dagen och i det ingår besök i skolor och på arbetsplatser, en diskussion öppen för alla och ett evenemang för allmänheten på Hansatorget i Hansakvarteret. Under dagen publiceras resultaten av en EU-gallup som genomförts i Egentliga Finland. För- och nackdelar med EU:s inre marknad för Egentliga Finlands del

 Temat för evenemanget i Åbo är EU:s inre marknad och för- och nackdelarna med den för Egentliga Finlands del. Vid den för allmänheten öppna diskussionen diskuteras vilken betydelse EU:s inre marknad har för landskapets ekonomi och framtid samt hur EU kan hjälpa till när det på grund av strukturomvandlingen behövs nya arbetsplatser och näringar i Egentliga Finland.

För- och nackdelar med EU:s inre marknad för Egentliga Finlands del

Diskussionen ”För- och nackdelar med den inre marknaden för Egentliga Finlands del” inleds klockan 13.30 i konferenscentret Alvarium. I diskussionen deltar bland annat Europaparlamentarikerna Sirpa Pietikäinen och Anneli Jäätteenmäki samt Antti Peltomäki, vice generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för näringslivet. Matti Rönkä, nyhetschef på Yle och författare, är moderator. Seminariet är öppet för alla intresserade.

EU-arjessa tapahtuma Turussa 16.4. sisältää monipuolista EU-aiheista ohjelmaa koko päivän ajan. Kuva: Eurooppatiedotus

EU och du –evenemanget styr kosan mot Åbo 16.4.

Program på Hansatorget

På eftermiddagen, mellan klockan 12 och 18, presenterar sig Europa-aktörer från Egentliga Finland på Hansatorget. Där kan man bekanta sig med EU-finansierade projekt i Egentliga Finland och med programmet Central Baltics fotoutställning. Det blir också informationsinslag om EU, intervjuer och musikprogram. Vid jämna klockslag lottas det ut pris med EU-teman.

Den som vill kan testa sina EU-kunskaper i en frågelek.

Turnén EU och du planeras och genomförs av Europainformationen vid utrikesministeriet, Europeiska kommissionens representation i Finland, Europaparlamentets informationskontor i Finland, riksdagsinformationen, arbets- och näringsministeriet samt Yle, som är riksomfattande mediesamarbetspartner för evenemanget. I arrangemanget av dagen EU och du i Åbo deltar också flera samarbetsparter i Egentliga Finland.

Du kan också delta på twitter

Det går också bra att delta i diskussionen under dagen EU och du i Åbo på twitterkanalen #EUarkiET.

Mer information om programmet EU och du i Åbo:

pdfProgrammet för evenemanget EU och du i Åbo 16.4 (pdf, på finska)

pdfInbjudan: Seminarium i Alvarium 16.4. (pdf)

pdfProgrammet i Hansakvarteret 16.4. (pdf, på finska))

pdfInformation om arrangörerna bakom dagen EU och du i Åbo (pdf, på finska)