Nyheter 30.4.2012

Niondeklassister tävlar i EU-kunskap

Nästan 8 000 elever på grundskolans nionde klass deltar i en riksomfattande tävling i EU-kunskap, som i vår arrangeras för andra gången. Tävlingen ordnas fredagen den 4 maj i alla skolor som anmält sig till den.

Jordglob. Foto: Johannes Jansson/norden.org

Antalet skolor som deltar är 120, av vilka 8 svenskspråkiga. Lärarna har anmält 7 400 finskspråkiga och 460 svenskspråkiga elever till tävlingen. Flest anmälda skolor finns i Nyland, men många också i Birkaland, Egentliga Finland, Lappland och Kymmenedalen.

De tre bästa eleverna i tävlingen inbjuds av Europa- och utvecklingshandelsminister Alexander Stubb till Helsingfors där priserna delas ut den 25 maj. Vinnaren får som pris en minilaptop och de som placerat sig på andra och tredje plats får en digitalkamera. Den bästa eleven i varje landskap får också ett pris.

Tävlingsuppgifterna behandlar ämnen i EU-kunskap och samhällslära som hör till nionde klassens kurs i samhällskunskap. Syftet med tävlingen är att främja studier i EU-kunskap i hela årsklassen och att föra EU närmare ungdomarna. Tävlingen arrangeras av Europainformationen vid utrikesministeriet och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS r.f.

Mer information: FLHS:s verksamhetsledare Kirsi Ruhanen, toimisto@hyol.inet.fi, tfn 09 685 2230 eller 044 303 1789, och informatör Hanna Öunap, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6063 eller 040 140 8940.