Nyheter 7.6.2012

Landets bästa EU-kännare finns i Parola, Esbo och Lahtis

Omkring 7 800 elever på grundskolans nionde klass deltog i en nationell frågesport om EU den 4 maj 2012. Till vinnare utkorades Inka Aitola från Parolan yhteiskoulu i Egentliga Tavastland. Tvåa i tävlingen kom esbobon Annika Antikainen från Olarin koulu i Nyland och trea blev Kimi Uosukainen från Lahden Yhteiskoulu i Päijänne-Tavastland.

Till vänster Olarin koulus lärare Sari Halavaara och eleven Annika Antikainen som kom på andra plats i EU-tävlingen. I mitten minister Alexander Stubb och till höger Lahden yhteiskoulus lärare Lauri Tervakangas med sin elev Kimi Uosukainen som kom på tredje plats i EU-tävlingen.

Över 100 finsk- och svenskspråkiga skolor deltog i tävlingen. Aktivast i tävlingen var de nyländska skolorna, men ett stort antal skolor från Birkaland, Egentliga Finland och Lappland deltog också.

Europaministern delade ut pris i Helsingfors

Fredagen den 25 maj tog Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb emot de elever med sina lärare, som klarat sig bäst i tävlingen, vid utrikesministeriet och gratulerade dem till framgången. Just innan mötet testade Stubb sina egna EU-kunskaper genom att svara på frågorna i tävlingen.

I sitt arbetsrum förevisar Alexander Stubb en tavla av Kaj Stenvall som föreställer en anka med ett brett leende. I sitt arbetsrum förevisar Alexander Stubb en tavla av Kaj Stenvall som föreställer en anka med ett brett leende. Foto: UM

– Jag sku nätt och jämnt ha fått godkänt, skojade Europaministern, och gratulerade sina unga gäster till deras strålande insatser.

Minister Stubb, som själv gjort besök i över hundra finländska skolor, förevisade exempel på finsk formgivning som finns utställda i en korridor på utrikesministeriet, som ett skyltfönster för designhuvudstaden. Mest beundran väckte ändå tavlan av Kaj Stenvall som hänger i ministerns rum.

– Den lär vara den enda tavlan där ankan ler, skrattade Stubb. Det är onekligen något bekant över ankans leende.

Det räckte inte att kunna det som står i boken

Tävlingsuppgifterna behandlade sådana EU- och samhällsfrågor som ingår i nionde klassens samhällskunskap. Man skulle bland annat identifiera den nationella sidan på euromynt och fundera på EU:s framtida utmaningar utgående från statistik. I de bästa elevernas svar märktes tydligt att de följer med samhälleliga frågor också utanför skolan.

Annika Antikainen, Alexander Stubb och Kimi UosukainenEuropaminister Alexander Stubb var imponerad av vinnarnas kunskaper. Foto: UM.

Annika Antikainen som kom tvåa tänker söka till gymnasiet Etelä-Tapiolan lukio nästa höst. Intresset för samhällslära växte ytterligare i och med framgången i tävlingen, men Annika har inte ännu bestämt sig för något framtida yrke.

– Kvällen före tävlingen repeterade jag en balettuppvisning och under pauserna pluggade jag EU-kunskap på iPaden, berättar Annika leende om hur hon förberedde sig för tävlingen.

Kimi Uosukainen var överraskad över sin goda placering.

– Det här hade jag verkligen inte väntat mig! Jag är ordförande för ungdomsfullmäktige och hade bråttom till ett nämndmöte och måste skynda mig för att få essen färdig, minns Kimi. Men när man är intresserad av något ämne så söker man reda på information om det och så fastnar det också, konstaterar Kimi, som också är elevkårens ordförande.

Också landskapens bästa belönas

Syftet med tävlingen är att främja hela årskullens studier i EU-kunskap och att föra EU närmare ungdomarna i hela landet.

Vinnaren Inka Aitola belönades med en minidator. Annika Antikainen och Kimi Uosukainen fick var sin digitalkamera. Den bästa eleven i varje landskap belönas med ett presentkort till en bokhandel. Årets EU-gurun kommer från följande skolor:

 • Egentliga Tavastland: Parolan yhteiskoulu (1. plats)
 • Nyland: Olarin koulu (2. plats)
 • Päijänne Tavastland: Lahden yhteiskoulu (3. plats)
 • Södra Karelen: Lauritsalan yläaste
 • Södra Österbotten: Jalasjärven yläaste
 • Södra Savolax: Puumalan yhtenäiskoulu
 • Kajanaland: Kajaanin lyseo
 • Mellersta Österbotten: Perhon keskuskoulu
 • Mellersta Finland: Nopolan koulu
 • Kymmenedalen: Huutjärven koulu
 • Lappland: Kittilän yläaste
 • Birkaland: Pitkäjärven koulu
 • Österbotten: Borgaregatans skola
 • Norra Karelen: Arppen koulu
 • Norra Österbotten: Kastellin koulu
 • Norra Savolax: Ahmon koulu
 • Satakunta: Pohjanlinnan koulu
 • Egentliga Finland: Ilmaristen koulu

Det var den andra gången niorna tävlade i en nationell EU-frågesport. Tävlingen ordnades i samarbete mellan utrikesministeriets Europainformation och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf.

Man kan titta på foton från prisutdelningen på Europainformationens Flickr-galleri: www.flickr.com/eurooppatiedotus.

Frågorna i årets tävling finns på webbplatsen för Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf: www.hyol.fi.

För mera information: verksamhetsledare Kirsi Ruhanen, FLHS rf, toimisto@hyol.inet.fi, tfn 09 685 2230 eller 044 303 1789, och informatör Hanna Öunap, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6063 eller 040 140 8940