Nyheter 28.5.2013

Vinsten i niondeklassisternas EU-frågesport gick till Uleåborg

EU-tietokilpailun voittaja Veera Juntunen ja Eurooppaministeri Alexander Stubb_465

Första priset i EU-frågesporten för niondeklassisterna, som ordnades av Utrikesministeriets Europainformation och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS rf, gick till Uleåborg. Veera Juntunen från Pohjankartanon koulu mottog första priset av Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb.

På andra plats kom Annele Heikkilä från Parolan yhteiskoulu och trea kom Lauri Särkiö från Lahden yhteiskoulu. I den nationella tävlingen deltog sammanlagt 7 000 elever från över hundra grundskolor i landet.

Syftet med tävlingen är att främja hela årskullens studier i EU-kunskap och att föra EU närmare ungdomarna. I tävlingsuppgifterna skulle eleverna bl.a. fundera på vilka konsekvenser EU-medlemskapet har för Finland och finländarna.

De prisbelönta unga kunde tänka sig fortsatta EU-studier i framtiden. Åtminstone gymnasiets Europakurs intresserar.

EU-tietokilpailun voittajat Veera Juntunen, Annele Heikkilä ja Lauri Särkiö ja Eurooppatiedotuksen tiedottaja Hanna Päivärinta. Kuva: UMDe tre bästa i EU-frågesporten; Veera Juntunen, Annele Heikkilä och Lauri Särkiö med Europainformationens Hanna Päivärinta.

Prisen i EU-frågesporten bestod av teknisk utrustning. Minister Stubb berättade om sina egna studietider i samband med sitt gratulationstal. När ministern inledde sina egna studier i Förenta staterna år 1989 fanns inga bärbara datorer, bredband eller digitalkameror.

Enligt Stubb är det fint att den nuvarande Twittergenerationens unga har orkat fundera på EU-frågor ur flere synvinklar. Han erkände även att han själv knappast skulle uppnått samma resultat under sin egen skoltid.

– Glöm inte att EU först och främst är en värdegemenskap och att ett av sätten att förverkliga dessa värden är genom ekonomiskt beslutsfattande. Dessutom är det förstås roligt att ha euron i byxfickan, konstaterade ministern för de unga som ännu skulle besöka Finlands Banks myntmuseum.

Mera foton från prisutdelningen den 28.5.2013 i Europainformationens Flickr-galleri

pdfEssä av Veera Juntunen, EU-frågesporten (på finska)

pdfEssä av Annele Heikkilä, EU-frågesporten (på finska)

pdfEssä av Lauri Särkiö , EU-frågesporten (på finska)