Nyheter 26.11.2013

Viisi viikkoa euroon: Latvia vaihtaa valuuttaa

Raha vaihtuu – mitä pitäisi tietää?

Latviasta tulee osa euroaluetta 1.1.2014 ja eurot otetaan saman tien käyttöön. Myös pankkitilillä olevat talletukset muunnetaan tuolloin automaattisesti virallisen muuntokurssin mukaan lateista euromääräisiksi. Yksi euro vastaa 0.702804 latia.

Eurot ja latit ovat rinnakkaiskäytössä käteisrahana tammikuun kahden ensimmäisen viikon ajan. Euro on ainoa käypä käteisvaluuttaa keskiviikosta 15.1. alkaen. Latvian valtionpankki arvioi, että yli 80 % käteislateista on poistunut kierrosta maaliskuun loppuun mennessä.

Latvian euro

Latviassa posteissa lateja voi vaihtaa euroiksi maaliskuun loppuun saakka. Pankit vaihtavat lateja puolen vuoden ajan eli kesäkuun loppuun. Latvian valtiopankki puolestaan tarjoaa mahdollisuuden euroiksi vaihtamiseen rajoittamattoman ajan.

Latviassa on syksyn aikana käynnissä laaja tiedotuskampanja. Kaikkiin talouksiin jaetaan euroon siirtymisestä kertova esite, joka painetaan myös venäjäksi. Lisäksi maata on kiertänyt syksyn aikana euroon perehdyttävä näyttely. Tiedotuskampanjassa on huomioitu myös erityisryhmät. Tavoitteena on, että yli 90 % latvialaisista tuntisi olevansa vuoden lopulla hyvin perillä euroon siirtymiseen liittyvistä käytännön asioista.

Latvian eurokolikoissa näkyy vahva perinne

Eurosetelit ovat ulkonäöltään yhtenäiset koko euroalueella. Latvian eurojäsenyyden myötä euroalueella alkaa liikkua lisäksi uusia latvialaisia eurokolikoita. Ne ovat laillisia maksuvälineitä myös Suomessa kuten kaikissa euroalueen maissa.

Latvian eurokolikoiden suunnittelukilpailu järjestettiin jo vuosikymmen sitten heti Latvian liityttyä Euroopan unioniin. Kilpailun voitti Ilze Kalnina. Hänen alkuperäinen ideansa on säilynyt nyt käyttöön otettavissa kolikoissa, joista eurokolikkojen lopullisen ulkoasun on suunnitellut Guntars Sietins ja senttikolikoiden Laimonis Senbergs. Latvian eurokolikot painetaan Saksassa, Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitsevassa rahapajassa.

Eiro.lv

Yritykset mukana Reilu vaihto –kampanjassa

Latviassa euroon siirtymiseen varaudutaan kaksoishinnoittelun avulla. Esimerkiksi kaupoissa on nähtävillä tuotteiden lati- ja eurohinnat rinnakkain lokakuun 2013 alusta aina kesäkuun 2014 loppuun saakka. Näin asiakkailla on mahdollisuus hahmottaa uudet eurohinnat ja opetella uusi hintataso vähitellen.

Yrityksiä on Latviassa kutsuttu Reilu vaihto –kampanjaan. Siihen osallistuvat yritykset sitoutuvat käyttämään hintojen muuntamisessa virallista muuntokurssia ja pidättäytymään hinnankorotuksista euroon siirtymisen takia. Monet palvelualan yritykset ovat Latviassa lähteneetkin kampanjaan mukaan.

Euroon siirtymisen arvellaan aiheuttavan kuluja julkiselle sektorille noin 8.6 miljoonaa latia eli noin 11.8 miljoonaa euroa. Yksityisen sektorin kulut ovat huomattavasti korkeammat eli arviolta 115 miljoona latia eli yli 163 miljoonaa euroa. Latvian valtionpankin arvion mukaan euroon siirtymisestä aiheutuvat kulut saadaan takaisin vuoden sisään eurosta tulevien hyötyjen kautta.

Hintojen nousu huolettaa

Euroon siirtymistä tukee enemmistö latvialaisista. Monia kuitenkin huolettaa hintojen mahdollinen pyöristäminen ylös valuutan vaihtumisen vuoksi.

– Viimeisimmän gallupin mukaan yli 83 % latvialaisista pelkää, että hinnat nousevat euron myötä, kertoo johtaja Arina Andreicika Latvian valtiovarainministeriöstä.

Inflaatiokehitys on kuitenkin ollut Latviassa hyvin maltillista viime vuodet. Eurostatin mukaan Latviassa hinnat nousivat vuonna 2012 2,3 prosenttia kun Suomessa ne vastaavasti nousivat 3,2 prosenttia. Eurostatin elokuisen arvion mukaan Latvian inflaatio olisi tänä vuonna miinusmerkkinen eli -0,1 prosenttia, yksi EU:n alhaisimmista.

 

 

Latvia liittyi Euroopan unioniin 1.5.2004. Kymmenvuotisen EU-jäsenyyden aikana maa on määrätietoisesti pyrkinyt osaksi euroaluetta. Maa liittyikin ERM II -mekanismiin jo toukokuussa 2005. Latvian talous kasvoi liittymisen jälkeen nopeasti ja erityisesti korkea inflaatio aiheutti ongelmia, kunnes maan talous sukelsi syksyllä 2008 finanssikriisin myötä. Nyt Latvian talous täyttää Maastrichtin kriteerit. Euroalueen valtiovarainministerit vahvistivat maan liittymisen euroalueeseen viime heinäkuussa. Latviasta tulee 18. euromaa.

 

Latvia siirtyy euroon. Kuva: Eurooppatiedotus, Juhana Tuomola