Nyheter 19.2.2014

Liv och rörelse på ambassaden i samband med Greklands EU-ordförandeskap

Zappeion_Kuva:SL_Ateena

När vi gick in i det nya året 2014 riktades Europas uppmärksamhet allt mer på Atens strålkastarljus. I början av året leddes de högt uppsatta inbjudna gästerna av bilar med mörktonade rutor, röda mattor och kamerablixtar till konserthuset Megaron i Aten, där premiärminister Antonis Samaras stod värd för öppningshögtidligheterna för Greklands EU-ordförandeskap som varar ett halvår. När de första veckornas ceremonier och festtal klingat av, drog det inledda ordförandeskapets vardagliga mötesrumba i Aten igång på allvar.

För femte gången under landets medlemskapshistoria är det Greklands tur att dra EU-tåget som cirkulerar från en medlemsstat till nästa. Traditionellt har EU-ordförandeskapet setts som ett tillfälle för varje land att lyfta fram sina prioriteter under en kort men intensiv halvårsperiod. I Lissabonfördraget, som trädde i kraft 2009, framhävs Bryssels ledande roll i EU-politiken mer än förut, vilket samtidigt minskar ledningsansvaret av unionens roterande ordförandeland. Trots förändringen är det inte enbart fråga om ett ceremoniellt mandat.

Ekonomi och sysselsättning på Greklands dagordning

Målet med Greklands ordförandeskap 2014 kännetecknas naturligtvis av ekonomifrågor, från sysselsättning och ekonomisk tillväxt till ett tätare samarbete inom euroområdet. Att immigration och havspolitik lyfts fram vid sidan av ekonomin visar vilka frågor som är regionalt viktiga för Grekland och hela sydvästra Europa. Den svåra ekonomiska situationen i Grekland återspeglas i ordförandeskapets vardag även i praktiken.

Under de åtstramade ekonomiska förhållandena har Aten sett sig tvunget att kapa onödiga kostnader och glamorösa inramningar till ett minimum. Å andra sidan förändras vissa saker aldrig. Inte ens mitt i sparsamheten finns det något som skulle fördunkla Greklands eviga stråle av dragningskraft – solen som lyser hela vintern och det milda medelhavsklimatet som skämmer bort mötesgästerna från norr.

Inne i det historiska Zappeion Megaron. Bild: Heini Hyrkkö
Inne i det historiska Zappeion Megaron. Bild: Heini Hyrkkö.

Aten lämnar ingen kall

Som stad lämnar Aten ingen av sina besökare kall. En fixstjärna och ett föremål för mötesgästernas beundran är självskrivet Akropolis som dominerar stadsbilden och de labyrintiska gatorna i Plaka som sprider sig vid dess fot. Historiens vingslag kan även kännas på ordförandeskapets officiella mötesarena, Zappeion Megaron, som fungerade som tävlingsarena för fäktning under de första moderna olympiska spelen 1896.

Även vardagen här hos oss på ambassaden domineras till stor del av ordförandeskapets kalender. Ministrarnas ankomster har redan i god tid understrukits ordentligt med rött på kalenderbladen. Besök på hög nivå tänjer ofrånkomligen på en liten ambassads resurser, men med ett smidigt samarbete och en effektiv schemaläggning klarar man allt till slut. Den första månaden har lärt oss att nästan varje noggrant upplagd plan har ett hål som rymmer oväntade händelser. På besöksdagen kastas rutinerna om, och det är inte många som befinner sig vid datorn på kontoret. Den hektiska verksamheten börjar redan på flygplatsen, varifrån karavanen förflyttar sig till korridorerna i den ståtliga Zappeion. Kvällen kan slutligen avslutas vid de skogsstigar som slingrar sig vid foten av Akropolis – allt är möjligt!

Under ordförandeskapet är samarbetet mellan Finland och Grekland tätt. På bilden liaison officer Adamantia Koutsoliakou (till vänster) som bistår Finlandsrepresentanter i samband med besöken och<br/>EU-ordförandeskapets koordinator vid ambassaden, Heini Hyrkkö.
Under ordförandeskapet är samarbetet mellan Finland och Grekland tätt. På bilden liaison officer Adamantia Koutsoliakou (till vänster) som bistår Finlandsrepresentanter i samband med besöken och
EU-ordförandeskapets koordinator vid ambassaden, Heini Hyrkkö.

Fart och farliga situationer på ambassaden

Under ordförandeskapet arbetar ambassaden för att de finländska gästernas korta mötesvisit i sydeuropeisk miljö ska löpa så enkelt som möjligt. Samarbetet mellan de grekiska kollegorna är extremt tätt för att allt ska fungera som det ska. En oersättlig hjälp för ambassaden är vår grekiska ”lissu”, dvs. liaison officer Adamantia Koutsoliakou som pendlar fram och tillbaka mellan vår ambassad och de grekiska arrangörerna. Adamantia är också är en viktig lokal stödperson för de ministrar som kommer från Finland, oavsett om det gäller transporter, lokala sevärdheter eller önskemål som kommer upp under möten.

I slutet av juni flyttar sig ordförandeskapets karavan från Atens stadsbild, ljusen i den historiska Zappeion slocknar och ordförandeskapspinnen tas till motsatta stranden av Joniska havet, Italien. I den brokiga unionen med sina 28 medlemsstater är ordförandeskapet inget man får njuta av – eller gnissla tänderna över – varje år.  Mitt under den ekonomiska krisen hoppas Grekland att denna halvårsperiod ska öka landets anseende bland sina europeiska partner. Vad gäller ambassaden definieras vårt arbete av den livliga mötestakten ända fram till den gassande heta högsommaren. Utöver soliga dagar utlovas med andra ord liv, rörelse och växlande situationer på de historiska scenerna i Aten.

Text och bilder: Heini Hyrkkö

Skribenten arbetar som koordinator för EU-ordförandeskapet på ambassaden i Aten