Nyheter 17.4.2014

De närmaste veckorna är Yles program Politiikkaradio på EU:s våglängd

Yle_Eurovaalisarja_Sakari Sirkkanen

Den finskspråkiga Yle Puhe-kanalens Politiikkaradio-program (”Politikradion”) inleder torsdag 17.4 en programserie om EU-valet under namnet Eurovaalisarja. Varje torsdag i sex veckors tid behandlas Europeiska unionen ur ett finländskt perspektiv. Europainformationen har deltagit i genomförandet av serien.

Enligt reporter Sakari Sirkkanen är målsättningen med serien att inför EU-valet föra diskussion om Europeiska unionen samt att öppna upp verksamheten och beslutsfattandet i EU.

Det första avsnittet i Eurovaalisarja sänds torsdagen 17 april klockan 12.30–13.00. Programmet sänds i repris samma kväll med start klockan 23.30.

I det inledande avsnittet diskuteras EU:s framtid och det stundande valet. Kommer nationella frågor att dominera även i detta EU-val? Varför lönar det sig att rösta i EU-valet? Sakari Sirkkanen intervjuar Tapio Raunio, professor i statskunskap vid Tammerfors universitet. I programmet hörs även Europainformationens EU-rådgivare Kirsti Varsta, som berättar vilka ämnen det kommer flest frågor kring till Europainformationen.

Samma klockslag de följande fem torsdagarna kommer man bland annat att diskutera ämnen som utmaningar för medborgardemokratin, arbete inom EU:s område, fördelar för företag i och med EU samt Europaparlamentets roll i beslutsfattandet.