Nyheter 8.5.2014

Europadagen firas 9.5.

Eurooppapäivä_Kampissa_2014_Kuva:Eurooppatiedotus

På fredag firas Europadagen igen i alla EU-länder. Europadagen firas årligen den 9 maj. Denna dag år 1950 föreslog Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett nytt slags politiskt och ekonomiskt samarbete för Europa. Schumans deklaration anses vara början på Europeiska unionen.

Under Europadagen ordnas evenemang av många slag runt om i Finland. Europainformationen deltar i evenemanget som ordnas i Helsingfors, i Bio-Rex i Glaspalatset. Dessutom besöker informatörerna läroanstalter runt om i Finland.

EU-frågesport och besök till läroanstalter

Under Europaveckan syns utrikesministeriets Europainformationen syns även i läroanstalter runt Finland. Tisdagen 6.5 ordnades en riksomfattande EU-frågesport. Över 6000 niondeklassister i grundskolan deltog i tävlingen, 109 skolor medverkade. Vinnarna klarnar i slutet av månaden. Utrikesministeriets Europainformation och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära FLHS r.f. ansvarar för tävlingen, som denna vår ordnades för fjärde gången.

Under Europaveckan besöker Europainformationens informatörer även läroanstalter; högstadieskolor, gymnasier och yrkeshögskolor, för att berätta om EU-frågor. I år är temat framför allt EU-valet. Läroanstalter från Esbo, Eura, Helsingfors, Kouvola, Nakkila, Nastola, Tammerfors och Rovaniemi deltar.

Helsingfors Europadagen-evenemang i Bio-Rex

Fredagen 9.5 ordnas ett Europadagen-evenemang i Bio-Rex i Glaspalatset i Helsingfors. Evenemanget ordnas av Europeiska kommissionens representation i Finland och Europaparlamentets informationskontor i Finland med samarbetspartners.

Europainformationen är också med på Europadagen-evenemanget i Bio-Rex. – Välkommen med, till exempel för att höra mer om vår stundande kampanj #EUelämässäni (EU i mitt liv)!

Se även: 

target="_blank">Schumans deklaration

target="_blank">YouTube videon Mikä on Eurooppa-päivä? (på finska) (Europeiska kommissionens representation i Finland)

Twitter och Instagram: #eurooppapäivä (på finska) #europadagen (på svenska)

target="_blank">Programmet för Europadagen-evenemanget i Bio-Rex 9.5. (på finska)